I marginalen: ”Varning för ny högerallians”

av Per Olsson

Egentligen var det bara en tidsfråga innan Kristdemokraternas konservatism och nationalism skulle resultera i att partiet söker ett mer organiserat samarbete med rasistiska Sverigedemokraterna. 

Inte heller är det förvånande att det steget skulle ursäktas med Alliansens hädanfärd. ”I tomrummet som uppstått efter Alliansen har vi kristdemokrater tvingats tänka i nya banor”, skrev KD-ledaren Ebba Busch Thor på Facebook när hon lät meddela att partiet ska börja “samtala med Sverigedemokraterna”. Det handlar naturligtvis om mycket mer än bara “samtal”.
Kristdemokraterna som under de senaste veckorna gjort opinionsvinster på i huvudsak Moderaternas bekostnad vill leda ett nytt högerblock. Sedan ett par år tillbaka tävlar KD med SD om vilket parti som är mest konservativa – alltså står längst till höger. 
I Almedalen 2016 inledde Ebba Busch Thor sitt reaktionära, nationalistiska tal, som hölls mot bakgrund av en gigantisk blågul fana, med ”Sverige, Sverige, älskade land”. “Förmodligen det mest konservativa tal som hållits i Almedalen” kommenterade Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg efteråt.
KD gick till val mot det man kallade “genusflum” på förskolorna samt för blågulhet och familjen. I valets slutskede (den 6 september) skrev Sara Skyttedal, som är partiets toppkandidat i det stundande EU-valet, en debattartikel i Sydsvenskan som likt SD-ledaren Jimmie Åkesson hävdade att ”Det måste bli ett slut på den gränslösa multikulturalismen”. I valet tog KD dessutom hjälp av högerpopulisten Bert Karlsson, som var med och bildade rasistiska Ny Demokrati 1991. Bert Karlsson ser helst att M och KD går ihop med SD.

I Sölvesborg och exempelvis Trelleborg styr KD:s nya högerblock. Sölvesborg styrs av KD, M, SD och det lokala Sol-partiet. I Trelleborg är KD och M i allians med SD.
I båda dessa kommuner görs stora nedskärningar i exempelvis modersmålsundervisningen och bidrag till studieförbunden, samtidigt som det blir fler ordningsvakter. I Trelleborg blir det så många ordningsvakter att det inte finns pengar till skolan, skolmåltider och lärarlöner. I Norge regerar det högerblock som KD vill bilda med M och SD. Det är en regering som enligt egen utsago infört ”Europas hårdaste invandringslagar” och som attackerar aborträtten.
När nu KD  inleder ”samtal” med SD är högerstyret i Norge, men också i Sölvesborg och Trelleborg, modell och förebild. Varningsflaggan kan inte hissas högt nog.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!