I marginalen: ”Varning för nya högerblocket”

av Per Olsson

Svalöv blev den fjärde kommunen att styras av Sverigedemokraterna, som sedan tidigare styr i Sölvesborg, Hörby och Bromölla. I Svalöv ska SD styra med stöd av främst M och KD, men även L har gett sitt bifall ”i alla viktiga frågor”. 
Det finns också en rad kommuner, särskilt i Skåne, där SD utgör en del av styret. I exempelvis Trelleborg styr M med stöd av SD och i Staffanstorp delar SD och M på makten.
– Vi har märkt att SD ligger oss väldigt nära rent politiskt, sa Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, efter att det nya högerstyret hade bildats.
Sedan 2006 styrs Landskrona av en ”Treklöver” – Liberalerna, Miljöpartiet och Moderaterna – som ofta och gärna tar hjälp av SD. I nio av tio fall röstar SD med ”Treklövern”, som har L som ledande parti. 

I Svalöv fick SD makten efter att Centern hoppade av det traditionella högerstyret. Det skäl som C angav var att övriga högerpartier börjat föra samtal med SD, vilket var sant. Men om det var det verkliga skälet till Centerns avhopp är en annan fråga. 
– Det är god stämning när vi träffas, men det är alltid god stämning mellan politikerna i Svalöv, var SD:s Teddy Nilssons kommentar till de samtal som ledde till att han blev kommunstyrelsens nya ordförande. 
Dessförinnan hade Teddy Nilsson blivit ökänd för sitt homofobiska krav på att Prideflaggan inte skulle få hissas i Svalöv och för att ha delat ett inlägg som kallade C-ledaren Annie Lööf för “folkförrädare”.
Politik såväl som förkärlek för arvoden och ersättningar är något som länge förenat SD och de forna allianspartierna i Svalöv. ”Kommunalråden Olof Röstin (M), Torbjörn Ekelund (L) och Teddy Nilsson (SD) har lagt allt mer tid på politik, och tagit ut allt mer pengar. Vid tolv tillfällen har Olof Röstin dessutom tagit ut mer arvode än vad reglerna ser ut att medge”, rapporterade Helsingborgs Dagblad i januari förra året. 
Det nya reaktionära högerblock som M och KD har bildat med SD i Svalöv med flera kommuner formas även på riksplanet, vilket EU-valet varslade om. Och liksom i Svalöv kan Liberalerna, med ny ledning, mycket väl vara beredda att ansluta sig till högerpopulisterna.
”Ett lätt val för oss”, svarade Liberalernas Torbjörn Ekelund när han fick frågan om varför partiet både valt att stödja SD-­styret och står berett att inleda ett valtekniskt samarbete med SD-rasisterna i Svalöv.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!