I marginalen: ”Växande och groteska klyftor”

Jeff Bezos, världens rikaste man, förmögenhet har under coronakrisen passerat 200 miljarder dollar-gränsen (Foto: Steve Jurvetson / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Mitt under pandemin och den kanske djupaste globala ekonomiska krisen på hundra år blir världens rikaste allt rikare i en allt snabbare takt.
I en rapport som nyligen publicerades av den schweiziska storbanken UBS konstateras att världens miljardärer ökade sin totala förmögenhet med 27,5 procent under perioden april-juli. Enligt UBS har världens dollarmiljardärer haft det ”exceptionellt bra” under pandemin. Och det handlar om en liten klick äckligt rika – totalt 2 189 personer i världen har en förmögenhet som överstiger 1 miljard dollar (1 dollar är värd nästan 9 kronor). 
Under pandemin, som dödat en av 1 000 afroamerikaner och som snart har skördat lika många offer som antalet döda amerikaner i andra världskriget, har de 643 rikaste individerna i USA sett sina förmögenheter växa med i snitt 29 procent. 
Världens rikaste, Amazons grundare och ägare Jeff Bezos, har under coronakrisen passerat 200 miljarder dollar-gränsen. Världens rikaste familj Walton, som äger Walmart, har sedan mars i år ökat sin sammanlagda förmögenhet med 60 miljarder dollar och dessutom har Walmarts vinst ökat med nästan 80 procent jämfört med förra året.
Klyftorna i USA ökar nu i en ”chockerande hastighet”, enligt en färsk rapport om de växande inkomsts- och förmögenhetsskillnaderna.
Det är främst uppgången på den dopade aktiebörsen som har sett till att ge mer till de som redan har. Aktieköp har därför visat sig vara en bra ”investering” för de superrika, men inte för någon annan. 

Samtidigt med guldregnet över de superrika hotas världen av en ny hungerkris och vid årets slut kan ytterligare 115 miljoner människor ha kastats ned i extrem fattigdom – det vill säga de tvingas försöka överleva på en inkomst som ligger lägre än 18 kronor om dagen.
”Mänskligheten konfronterar den allvarligaste kris som vi någonsin har upplevt”, larmade FN:s livsmedelsprogram World Food Programme (WFP), som i år tilldelades Nobels fredspris, i september och begärde 5 miljarder dollar för att förhindra att ytterligare 30 miljoner människor dör i svält. Det är mycket pengar. Men bara under en dag i juli ökade Jeff Bezos förmögenhet med en summa som var nära 2,5 gånger större än vad WFP akut behöver för att rädda miljoner människors liv.
Så visst finns det pengar – i överflöd till och med hos några få, vilket gör livet till en mardröm utan slut för många.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!