I marginalen: ”Vi sitter inte i samma båt”

Antalet dollarmiljonärer i Sverige blir allt fler, samtidigt som arbetslösheten når nya rekordsiffror (Foto: Philip Taylor / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Sverige går mot en arbetslöshet på 11 procent och många hundratusentals står utan garantier för framtiden vad gäller inkomst, bostad eller trygghet. Lägg därtill tiotusentals asylsökande och papperslösa, plus en fortsatt nedskärningspolitik, och du har ett recept för ett samhälle där den överväldigande majoriteten får det allt sämre och svårare.
Mitt i denna situation, med vårdkris, coronaskandaler och allt fler pålagor för arbetare och unga, kommer nyheten om att antalet dollarmiljonärer blir allt fler i Sverige. 
Mellan år 2018 och 2019 ökade antalet från 129 000 till 142 000 och Sverige ligger nu på plats 23 över flest dollarmiljonärer i världen, visar rapporten World Wealth Report, som utförs av det franska it-konsultbolaget Capgemini.
Det har aldrig varit så många rika i landet.
– Vi har under flera decenniers tid blivit mer och mer normala i den aspekten och gått mot ökade toppinkomster och fler med höga kapitalinkomster (…) Sverige har haft en ökad internationalisering av kapitalet, ökade vinster, stigande börser och flera framgångsrika it-företag, kommenterar nationalekonomen Andreas Bergh vid Lunds universitet rapporten till Sveriges Radio den 9 juli.

Nyheten kommer som en örfil mot verkligheten för alla andra. De rika blir allt rikare, samtidigt som regeringen räddar storföretag och ”marknaden” (de rikas vinster) med räddningspaket för tusentals miljarder kronor. Champagnen flödar, samtidigt som vi av statsminister Löfven får höra att vi ”alla [under pandemin] är i det här tillsammans”. Vi ”sitter i samma båt”. Men så är det inte. Som bekant är det staten och kapitalet som sitter i samma båt, medan alla andra ror. Alla andra får betala – i värsta fall med sina liv – för att hålla systemet flytande.
I andra änden av spektrumet kommer dessutom rapporter om att allt fler oroas över att inte kunna betala hyran. Unga som står utan bostad. Nya massvarsel i princip varje dag. Personal som får strida för att få den mest basala skyddsutrustningen. Var är räddningspaketen för landets hyresgäster, vårdpersonal, varslade och bostadslösa? De formligen lyser med sin frånvaro.
Uppenbart är att det finns pengar och resurser i överflöd för att skapa ett mer hållbart och fungerande samhälle, där välfärd rustas upp, arbetsvillkor och -miljö förbättras, bostad och jobb garanteras och klimatet räddas.
Det är hög tid för ett massivt gräsrotsbaserat uppror mot kapitalismens orättvisor och förtryck. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!