I Marginalen: ”Vidrig stank från banken”

(Foto: Sebastian Arrhenius / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Det gamla slagordet ”Känner ni stanken från Enskilda banken” kommer aldrig att bli för gammalt. Det var med Stockholms Enskilda Bank (Enskilda Banken) som grund som Wallenbergdynastin började bygga upp sitt imperium. Imperiebyggandet kunde ha fått ett abrupt slut redan 1878-79 då den tidiga kapitalismen drabbades av en finanskris och banken fick räddas av staten med kung Oscar II i spetsen. 

Kungen ingrep personligen för att rädda banken. ”Genom att insätta penningar i mitt eget namn, en åtgärd som kom just i rättan tid och genast hade åsyftad verkan”, skrev en nöjd kung Oscar II efteråt i memoarer. Sedan dess har staten tvingats rädda många banker, inkluderat Wallenbergägda SEB som tidigare hette… Stockholms Enskilda Bank.

Vilken bank det stinker mest om idag är en omöjlig fråga att besvara. SEB är en kandidat, Swedbank en annan. Swedbanks ledning befolkas av socialdemokrater som personifierar partiets förborgerligande. Bankens ordförande är den tidigare socialdemokratiska statsministern Göran Persson, som numera kan titulera sig (s)torkapitalist med en förmögenhet på närmare 200 miljoner kronor.

Det var Göran Persson som såg till att hans kompis Jens Henriksson blev ny vd och koncernchef för Swedbank 2019. Jens Henriksson är också han socialdemokrat och arbetade tidigare som statssekreterare under Göran Persson då denne var statsminister.

Under sin tid som vd har Henriksson, som har en årslön på närmare 14 miljoner kronor plus en massa förmåner, vid ett flertal tillfällen sagt att han står upp för bankens vinster, som om någon trodde något annat. Att det sker på kundernas bekostnad skiter han dock i. 

Som bank-vd bedriver han även ett korståg mot den futtiga bankskatt som den förra S-regeringen införde. Bankskatten är kaffepengar för Swedbank som under våren pytsade ut dryga 11 miljarder till sina ägare. 

”Jag tror att hela det politiska systemet ser att det är bra att vi har lönsamma banker”, sa vd Henriksson till Dagens Industri i februari med anledning av att han och banken trappade upp sin kampanj mot bankskatten. I upptrappningen ingick även utpressning; om skatten togs bort skulle kunderna få mer. Hört det förut? Eller för att citera en gammal proggsång ”Fy på sig Sosse, va du luktar skit”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!