I marginalen: ”WEF: Kapitalismens globala firmafest”

I WEF högkvarter i Davos samlades över 2 700 personer, bland dem 100 av världens absolut rikaste individer, på WEF 2023 – den globala kapitalismens största firmafest (Foto: CC BY-SA 4.0).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Under den gångna veckan har världens maktelit hållit sin årliga samling – Världsekonomiskt forum (WEF) – i schweiziska Davos. Totalt samlades över 2 700 personer, bland dem 100 av världens absolut rikaste individer, på WEF 2023 – den globala kapitalismens största firmafest. Från Sverige deltog bland annat M-ministrarna Johan Forssell och Tobias Billström. Kungahuset representerades av prins Daniel och toppdirektörerna av Jacob Wallenberg med flera.
I Davos fanns alla ”de människor som i första hand driver på förstörelsen av vår planet”, som Greta Thunberg sammanfattade i ett de av de många panelsamtal som hölls.
Inför mötet i Davos hade WEF publicerat sin årliga riskrapport som varnade för dystopisk framtid.
”Världen står inför en rad risker som känns både helt nya och skrämmande välbekanta när 2023 börjar. Ett unikt, osäkert och turbulent 2020-tal väntar och vi bör förbereda oss på ett årtionde av störningar, förfall och omöjliga val”, skriver rapporten och tillägger att:
”Vårt globala ’nya normaltillstånd’ tycks vara att de problem som vi trodde oss ha löst kommer tillbaka och att det har skett en återgång till gamla risker mot bakgrund av nya problem. Hur hamnade vi här?” frågar sig rapporten och ger inget svar.
På mötet var dock budskapet att läget inte är bra, men att det åtminstone inte kommer att bli sämre. Det var som ljuset i tunneln inte nödvändigtvis behöver visa sig vara ett kriståg, utan kanske ett verkligt hopp. Ett av de påstådda ljusglimtarna var att Kinas kapitalism kanske lyfter igen.
Men om den ekonomiska tillväxten skulle öka i Kina innebär det sannolikt fortsatt hög global inflation, mer kol och olja och ökade utsläpp samt en ytterligare skärpning av det nya kalla krig som klyver världen.

I en ledare i Financial Times varnas det för att ökad efterfrågan i Kina kommer att få olje- och gaspriserna att stiga till nya rekordnivåer och att den konkurrensen kan leda till att Europa får brist på gas nästa vinter. Knappast något att se fram emot.
Årets WEF blev en bekräftelse på att makteliten står handfallen inför den myriad av kriser som deras system, kapitalismen, har skapat.
Att temat för WEF 2023 dessutom var ”krishantering” och behovet av ”samarbete i en splittrad värld” måste ses som ett tämligen misslyckat försök att stänga verkligheten ute eller som ett uttryck för en omedveten bisarr galghumor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!