Ilska mot nya EU-arbetstider

2006-09-06 00:08:16
I förra veckan hölls flera fullsatta informationsmöten på Sundsvalls sjukhus. Ilskan var stor mot den nya arbetstidslagen som hotar ge tätare helgtjänstgöring.

Från årsskiftet börjar EU:s nya arbetstidslag att gälla inom landstingen. De anställda fruktar att den nya lagen kastat dem tillbaka till varannan helg-tjänstgöring.
Sundsvalls sjukhus börjar arbeta efter den nya arbetstidslagen på prov redan den 1 november. Personalkonsulter försöker nu genomföra förändringen för all personal som skiftjobbar och avdelningscheferna sliter med nya schemaförslag enligt nya EU-lagen.
Avdelningschefen Yvonne Åström undrar i Sundsvalls Tidning hur det ska gå: ”Personalen behöver den där vilodagen. För det här är ett tungt jobb både fysiskt och psykiskt”.

Hur slår den nya lagen?

Den nya lagen kräver bland annat minst 11 timmars dygnsvila per 24-timmarsperiod. Denna period kan starta när som helst på dygnet. Det ställer till det för personal som går på schema eftersom kravet riskerar bli att de arbetar in de timmar som tas bort från de pass som idag inte klarar 11 timmars dygnsvila.
Detta kommer speciellt att gälla de delade helgturerna. Utan personalförstärkningar innebär det färre lediga dagar och tätare helgtjänstgöring. Att arbeta oregelbundna tider på olika schematurer varje vecka är oerhört slitsamt. Därför är det inte konstigt att hotet om att förlora lediga dagar och tvingas arbeta fler helger möter heta protester.
Karin Hansson, undersköterska, är bestört och säger till Sundsvalls Tidning: ”Ska vi som jobbar skift nu mista den enda fördelen vi har? Vi behöver våra tredagarsledigheter.”
Det är de offentliganställdas kamp som vunnit en mindre tät helgtjänstgöring än varannan helg. Rättvisepartiet Socialisterna som ställer upp i kommunvalet i Sundsvall och landstingsvalet bekämpar alla försök att skjuta dessa förbättringar i sank.

Fler anställda behövs

De politiker som styr idag kommer att försöka anpassa verksamheten efter den nya arbetstidslagen med tyngre scheman för personalen. Men vad som krävs är fler anställda. Både för att garantera högst var tredje helg för alla och avskaffa de delade turerna. När de nya sämre schemaförslagen läggs på fackets bord måste medlemmarnas ilska mobiliseras till kamp för personalförstärkningar och bättre scheman.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!