Ilskan växer efter mord på 8-åring i Luleå

Nu växer kraven på stopp för barns tvångsumgänge med förövare. Unizons namninsamling med kravet har fått över 51 000 namnunderskrifter (Foto: Natalia Medina)

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Kl 14 söndag den 8 januari skulle 8-åriga Tintin i Luleå komma tillbaka till sin mamma efter ett kort umgänge med pappan. Han kom aldrig. Istället hittade polisen honom död och pappan är nu häktad misstänkt för mord.

Mordet har skakat om Luleå och upprört över hela landet, speciellt efter att det har framkommit att domstolen efter en lång vårdnadstvist beslutade att ge pappan oövervakat umgänge, trots flera orosanmälningar från bland annat polisen och skolan.
Tyvärr kommer inte domen, och därmed inte heller det fruktansvärda dödsfallet, som någon överraskning. Enligt Roks visar olika studier på att 75-90 procent av barn till en våldsam pappa döms till umgänge med förövaren.
Även när konsekvenserna inte blir dödliga är effekterna brutala. En Sifoundersökning på uppdrag av Unizon visar att 9 av 10 barn som har umgänge med sin eller en närståendes förövare upplever ångest, rädsla, sorg och frustration av umgänget. 9 av 10 unga vuxna som tvingades till umgänge när de var barn vittnar om bestående psykiska men.

Nu växer kraven på stopp för barns tvångsumgänge med förövare. Unizons namninsamling med kravet har när detta skrivs exploderat till över 51 000 namnunderskrifter. Demonstrationer planeras på flera platser i landet. I Luleå och flera andra städer blir det protester söndagen den 22 januari. I Luleå är det samling kl 14.45 vid Socialförvaltningen för en marsch till tingsrätten där det blir tal och ljuständning. Efteråt blir det en sorgemanifestation vid Gula Paviljongen (kl 16).
Kraven som diskuteras är fokuserade på domstolarna och att de gång på gång sätter våldsamma fäders rätt före barnens. Många krav handlar om utbildning till domstolarna och att att en förälder som har dömts för upprepat våld eller allvarligt våld mot barnet eller närstående till barnet ska förlora vårdnaden och inte ha rätt till umgänge med barnet.
– Rättvisepartiet Socialisterna delar förtvivlan som många känner nu och vi stödjer förstås de kraven. Vi gör allt vi kan för att stödja och delta i protesterna, för vi vet att det enda som kan ändra situationen är en kämpande kvinno- och hbtq+-rörelse med masskamp som demonstrationer och strejker. Samtidigt pekar våra mer omfattande krav på roten till problemet – det kvinnoförtryckande kapitalistiska samhället säger Liv Shange Moyo, RS.

RS står för:
• Stoppa barns tvångsumgänge med förövare! Ingen vårdnad för förälder som dömts för upprepat/allvarligt våld mot barnet/barnets närstående, använd Barnkonventionen. Barns rätt till uppväxt utan våld!
• För en aktiv och kämpande kvinnorörelse. Aktivt motstånd mot allt från nationalismens antifeminism till machokultur, våld och diskriminering.
• Kamp mot sexuella trakasserier och sexuellt våld. Trygga jobb, demokratiska arbetsplatser. Facklig kamp mot lönegapet, rusta upp välfärden.
• Mer resurser till kvinnojourerna och vård till utsatta. Nej till upphandling, konkurrens och institutionalisering.
• Allas rätt till bostad. Förtur till offer för våld inom familjen.
• Utökat genusperspektiv i skolan från förskola och uppåt. Förbättrad och integrerad sexualundervisning. Ökad kunskap om hedersförtryck inom alla delar av samhället.
• Specialdomstolar för sexbrottsmål. Avsätt sexistiska domare, nämndemän och poliser. För en socialistisk demokratiskt styrd stat, kontrollerad av massorna underifrån.
• Fungerande kriminalvård och annan behandling av män som slår och våldtar.
• Slå sönder grunden för mäns våld mot kvinnor genom att män och kvinnor blir jämlika i samhället gällande ekonomi, makt, hälsa, social status m m.
• Socialistisk feminism ser hur kvinnoförtrycket är rotat i klassamhället och att arbetarklasskamp behövs för att ändra hela samhället i grunden. Avskaffa kapitalismen med dess exploatering av kvinnors arbete och kroppar – kom med i kampen för en socialistisk, jämlik värld fri från allt förtryck och våld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!