Imperialism och nya faror i Mellanöstern

På bilden Trump den 8 maj 2018 när han meddelade att USA drar sig ut ur JCPAC (Foto: Public Domain).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Medan ödet för den svensk-iranska läkaren Ahmadreza Djalali som sedan 2016 sitter fängslad i Iran är oklart – 44,000 skrev på ett protestbrev under två dagar efter att han flyttats till det ökända Evinfängelset då man trodde att avrättningen var nära – fortsätter regionala och globala stormakter att både lönnmörda och rusta kärnvapen och sätta osäkerheten för miljontals människor på spel.

JCPOA är det kärnenergiavtal som Kina, Ryssland, Tyskland, Storbritannien, Frankrike (med stöd av EU), USA och Iran skrev under 2015 där Iran förband sig att tillåta inspektioner och stoppa utbyggnad av kärnkraft och kärnvapen mot att övriga länder lättar på sanktionerna mot Iran. Donald Trump drog USA ur avtalet för två år sedan, och därefter har Irans lager av anrikat uran ökat med 12 gånger. 
Efter att Joe Biden uttalat att han ämnar återinföra USA i JCPOA mördades Mohsen Fakhrizadeh den 27 november. Han var en kärnfysiker som har kallats ”det iranska kärnvapenprogrammets fader” och har ofta utpekats som fiende av USA och Israel. 
Den iranska regimen har kommit fram till att Fakhrizadeh mördades av en satelitstyrd kulspruta. Det pekar mot Israel. Netanyahus regim är inte alls nöjda med Bidens besked och skulle kunna tänkas agera för att destabilisera. 

Inte heller Iran verkar så intresserade av att återuppta JCPOA. Iran har tvärtom lanserat att de ska göra en kraftig utökning uraniumframställningen och minska FN-inspektionerna. Detta har Tyskland, Frankrike och Storbritannien fördömt. 
Det hela pekar mot nya faror i Mellanöstern. Oavsett vad Biden har i kikarn finns det starka intressen från olika makter såsom styrena i Israel, Iran, Saudiarabien, Kina, Ryssland – alltid utifrån sina intressen. En omgruppering mellan de olika makterna är en fara i sig. 
Fattigdom, nöd, pandemi, diktatur och krigshot är ständiga problem för massorna, som bara kan lita på sin egen kamp och organisering mot diktatur, imperialism och kapitalism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!