Inbjudan till stormöte mot marknadshyra 19/1

Foto: Natalia Medina

Året har präglats av kriser och bakslag med förödande konsekvenser för människors hälsa och välmående. Vi tre aktiva nätverk, Nätverket Rädda Hyresrätterna, Norra Järva Stadsdelsråd och 18 aprilkommittén, bjuder nu in till ett stormöte den 19 januari (facebookevent) för att vi alla ska dra upp kampanjplanen för att stoppa nästa hot: marknadshyror.

Tisdagen 19 januari kl 18-21 blir uppstarten för motståndsvåren 2021. Vi riktar in oss mot marknadshyror, men ser också sambandet med arbetsrätten och välfärden i stort.
Oavsett covid-19 krävs nu ett myller av motstånd och maximal aktivitet för att ändra utgångsläget under våren.
Digitala kampanjer, uppvaktningar, möten, flaggningar, hundratals smådemonstrationer samt gemensamma protestdagar krävs. Den 18 april är ett datum som är satt sedan tidigare.

I januariavtalet (S, MP, C och L) finns kravet på att marknadshyror ska införas i nybyggnation. Den utredare som regeringen har tillsatt, Sophia Mattsson-Linnala (tidigare vd för Rikshem), pratar inte alls enbart om nybyggnation, utan om lägesfaktorns genomslag i hyressättningen (DN den 8 september 2020). Utredningen ska lägga fram sitt förslag i slutet på april/början på maj 2021.

Hyror i nybyggnation sprider sig till hela beståndet, inte minst genom hutlösa hyreshöjningar efter renoveringar. Marknadshyror kan leda till 30-50-procentiga hyreshöjningar, såväl i innerstad som ytterstad. Bostadsbolagens omättliga hunger visas i att de mitt under pandemin har genomfört vräkningar och yrkat på kraftigt höjda hyror. När marknaden själv ska sätta hyran utan förhandling med Hyresgästföreningen undergrävs organiseringen av hyresgäster och försämringarna multipliceras.
Marknadshyror kommer inte att leda till fler bostäder. Det kommer endast leda till större vinster för bolagen och mer spekulation med våra hem. Det får inte gå som med arbetsrätten. Hotet om marknadshyror måste stoppas.

LAS-förhandlingarna, men även Allbolagen 2010 som har bäddat för läget idag, visar att det går inte att stoppa sådana här allvarliga hot med enbart förhandlingar och kompromisser.
Det måste till masskamp underifrån för att pressa politikerna att backa. De politiker som driver igenom marknadshyror kommer inte bli populära i nästa val.

Om du vill bidra aktivt – boka då in den 19 januari redan nu. Individer, hyresgästföreningar, nätverk, fackföreningar, politiska organisationer och andra organisationer är välkomna. Diskutera gärna detta i din lokala förening reda nu i december/januari!
Är du dessutom intresserad av att förbereda stormötet, ta fram förslaget till mötesupplägg, politisk plattform och kampanjplan – hör gärna av dig för att ingå i arbetsgruppen.

Nu slår vi tillbaka! Varmt välkommen! ■

> Anmäl ditt eget och eventuell förenings deltagande den 19 januari på mailadress:
nejtillmarknadshyra@gmail.com

> Zoom-koder och dagordning skickas ut närmare inpå till de som har anmält sitt deltagande.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!