Indien lamslogs av ”världens största strejk”

Över 250 miljoner deltog i den dygnslånga generalstrejken mot den reaktionära BJP-regeringens arbetarfientliga politik som leds av premiärminister Narendra Modi (Foto: CC).

av Offensiv

Den 8 januari inledde tio stora fackliga central­organisationer samt en rad andra fack och organisationer en 24 timmar lång generalstrejk mot den reaktionära BJP-regeringens arbetarfientliga politik som leds av premiärminister Narendra Modi. 

Enligt de deltagande organisationerna var generalstrejken, som har kallats världens största strejk någonsin, en framgång. Totalt beräknas över 250 miljoner arbetare och fattiga ha deltagit i generalstrejken som blev den femte stora allindiska strejken sedan Modi kom till makten 2014.
Bland kraven finns ett stopp på privatiseringspolitiken (ingen regering i Indien har genomfört så stora och omfattande privatiseringar som Modis), nej till regeringens nya antifackliga lagar och ”mer flexibilitet på arbetsmarknaden” samt en omedelbar höjning av minimilöner och pensioner.  

Generalstrejken har föregåtts av omfattande studentprotester och kamp mot Modis nya diskriminerande medborgarskapslag.  
Protesterna och strejkerna mot Modis politik sker samtidigt som den ekonomiska tillväxten i Indien har sjunkit till sin lägsta nivå sedan den globala krisen 2008-2009.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!