Inför skolstarten – risken går inte att komma ifrån

– Det är en oro, Jag tänker särskilt på personalen, säger Agnes Pohjanen.

Offensiv intervjuade Agnes Pohjanen, som i veckan börjar gymnasiet på Lärkan i Luleå.

Känner du någon oro för att skolstart kommer betyda risk för smittspridning – för dig själv, släktingar eller andra?

– Ja, absolut – en del av mig känner oro. Jag har ju inte haft distansundervisning tidigare, eftersom jag gått på högstadiet, så det är samtidigt tillbaka till det normala för mig. Skolan kan ju göra en del saker för att förhindra smittspridning, men i slutändan är vi ju ändå många människor samlade på en plats, så risken går inte att komma ifrån.

Hur funkade det med ”social distansering” under vårterminen?

– Det gjordes några försök att hålla avstånd i matkön, men det följdes inte särskilt bra, iallafall inte på min skola. Och i klassrummen satt vi precis som vanligt.

Skulle skolorna kunna göra något mer tycker du?

– Beslut om eventuell stängning kommer ju uppifrån, så det kan ju inte de enskilda skolorna göra något åt. Det de själva kan göra – som att sprida info om att hålla avståndet, försöka glesa ut våra tider och så – det verkar de redan göra. Sen funkar det ju sådär. Så det är en oro – jag tänker särskilt på personalen, som lärarna och städpersonalen som ju måste vara där varje dag, de kan inte jobba hemifrån. Och de har ju familjer och kanske sårbara personer ikring sig.

Liv Shange Moyo 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!