”Inga alternativ inom kapitalismen”

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Rut Elliot Blomqvist deltar på RS sommarläger (Foto: Välfärdsalliansen).

På Välfärdsalliansens stormöte i slutet av mars var Rut Elliot Blomqvist en av de mest uppskattade talarna. Hen kommer och gästföreläser på Rättvisepartiet Socialisternas sommarläger på temat ”En socialistisk plan för klimatet”. 

Du har bland annat skrivit på temat ”Det ekologiska klasshatet” i tidningen Internationalen. Berätta mer!
– Andreas Malm, forskare i politisk ekologi, använde begreppet ”ekologiskt klasshat” lite i förbigående i en bok som kom förra året. Jag fastnade för det och har funderat på vad det betyder. Hur kan vi bygga en politisk rörelse för att stoppa den sammanlänkade exploateringen av människor och natur? 
– I urfolksrörelser har aktivister pratat om att de är naturen som skyddar sig själv. När vi skyddar marken och vattnet vi lever av handlar det egentligen också om att vi försvarar våra egna liv.

Berätta om ditt klimatengagemang!
– Jag arbetar bland annat med onlinemagasinet Uneven Earth. Det är ett projekt som försöker popularisera och göra tillgänglig forskning inom politisk ekologi och liknande fält och koppla samman aktivism från olika delar av världen. I höst ska vi lansera en ny sektion, ”Resurser för en bättre framtid”, där forskare och aktivister enkelt och kortfattat förklarar viktiga begrepp inom miljörättvisa.

Vill du ge några föraningar på vad du ska prata om under temat ”Socialistisk plan för klimatet”?
– Ett kortfattat svar på vad som orsakar den här skiten som vi sitter i är kapitalismen. Men det svaret behöver utvecklas mer. Nu när väns­tern växer runtom i världen är det väldigt viktigt att ändå inte heja på allt som kallar sig socialism, utan vi måste från början ta strid mot de former av både revolutionär och reformistisk socialism som inte skulle leda till ett avskaffande av fåtalsmakt och rovdrift på naturen. 
– Det finns så otroligt många historiska exempel att lära sig av. Dels exempel på hur socialistiska projekt som prioriterar industrialism, produktivism och nationell tillväxt har lett till fortsatt utnyttjande av människor och natur. Och dels exempel på rörelser som byggt och kämpat för en socialism baserad på feminism och antiimperialism. Vi måste tänka kritiskt och kreativt inom vänstern på vad detta innebär för våra strategier och visioner.

– Bland annat tänker jag att en socialistisk plan för klimatet måste utveckla idéer om att socialisera produktionsmedlen i mer detalj än att bara prata om det i sig som en lösning. Vilka av samhällets institutioner och teknologier kan vi ta över och använda? Vilka kan vi ta över för att bygga om? Vilka kan vi ta över för att montera ner – eller montera ner genom att blockera och förstöra? I den sista kategorin hamnar ju en stor del av fossilindustrin.
– Och så finns det mycket som vi inte kan lösa genom socialisering eftersom bra alternativ inte existerar inom kapitalismen, kanske till och med har blivit förstörda av den. Hur kan vi till exempel bygga alternativ för matförsörjning? Där finns intressanta modeller inom forskning i agroekologi och regenerativt jordbruk som socialister borde studera.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!