”Inga nazister på våra gator”

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Polisen stoppar inte nazisterna, utan det är i skydd av enorma polisuppbåd och polisvåld mot antirasister som nazisterna kan samlas på gatorna (Foto: News Øresund / Johan Wessman).

Även i år tillåts nazistiska NMR terrorisera och våldsamt attackera enskilda och organisationer i Almedalen, Visby. Detta trots att nazisternas hat, hot och attacker i Almedalen bara blivit grövre sedan 2017.
Ifjol, mitt framför ögonen på polisen som inte ingrep, misshandlades en Pridedeltagare och NMR gick till angrepp mot flera seminarier. 
Totalt ledde nazisternas våldskampanj under förra årets Alme­dalsvecka till att polisen inledde 35 förundersökningar gällande bland annat hets mot folkgrupp och misshandel – dubbelt så många mot året innan. 

Många av nazisternas övergrepp har filmats eller dokumenterats på annat sätt. Men trots alla vittnesmål: ”Enligt polisens egna uppgifter har 49 för­undersökningar gällande hatbrott, misshandel och skadegörelse inletts efter händelser med koppling till nazistisk aktivitet i Almedalen under 2017 och 2018. Men hittills har 43 förundersökningar lagts ner. Utöver detta kan konstateras att två åtal har väckts. Ingen är dömd. Flera av de återstående ärendena riskerar att preskriberas inom kort”, skriver Robin Enander, Juridikfronten och Jan Scherman, tidigare TV4-chef på DN Debatt den 1 juli.
”Äcklig jude”, skrek en av nazisterna åt Jan Scherman under Almedalsveckan 2017, vilket filmades. Filmen visades bland annat i SVT. Först nu väcks åtal. 
Polisen stoppar inte nazisterna, utan det är i skydd av enorma polisuppbåd och polisvåld mot antirasister som nazisterna kan samlas på gatorna. Almedalen visar också att etablissemangets uppfattning om att nazisterna inte ska konfronteras, utan att man istället ska vända dem ryggen och låta våldsverkarna genomföra sina aktiviteter med hänvisning till ”yttrandefriheten”, är en farlig hållning. 
Nazisternas aktiviteter är ett hot mot yttrandefrihet, andra demokratiska rättigheter och mångfald.

”Nazisterna gjorde Almedalen till en No Go-zone. Misshandel och hot och trakasserier. Kvinnor, hbtq, judar, och minoriteter vågade inte röra sig fritt. Hotet mot demokratin kan inte bli tydligare”, skrev Alexandra Pascalidou efter Almedalsveckan 2018. Men också i år har nazisterna fått tillstånd att ha torgmöte och redan vid ankomsten till Visby (den 1 juli) agerade nazisterna, inte fler än 20 till 30, hotfullt mot ABF:s seminarium ”Inga nazister på våra gator – men hur?”.
Det är stora välordnade mass­aktioner som kan driva bort nazisterna från gator och torg.
I Göteborg den 30 september 2017 kunde inte nazisterna marschera till följd av en massdemonstration med 20 000 deltagare och blockader organiserade underifrån, och i valet 2018 fick nazisterna ställa in sin planerade marsch genom Stockholm på grund av de många motdemonstrationerna längs den tänkta marschvägen.

Facken, övriga folkrörelser och alla de antirasister som finns på plats i Almedalen måste gå samman för att skydda sina arrangemang och medlemmar samt aktivt svara nazisthotet. 
Det behövs en massiv demonstration för att isolera och stoppa nazisterna från att ha sitt torgmöte på tisdagkväll. Det går inte att vänta till torsdagens mångfaldsparad.


Blåbrunt block i Almedalen

I Almedalen kom den brunblåa högern samman.
”Idag har jag ätit lunch med Jimmie Åkesson och hans stabs-chef för att diskutera ett antal politiska frågor. De frågor vi berört är framför allt sjukvården och energipolitiken, men även den kommande parlamentariska utredningen om migration (…) och det finns goda förutsättningar för gemensamt agerande”, skrev Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor  efter sitt möte med SD-ledaren den 2 juli. 
Samtidigt aviserade Moderaterna nya stora nedskärningar – 10 miljarder kronor – för att finansiera nya skattesänkningar till de rika samt hårdare tag, särskilt mot de som M-ledaren Ulf Kristersson inte anser talar tillräckligt bra svenska. Dessutom krävde Moderaterna i Almedalen att tolkhjälpen till de som söker permanent uppehållstillstånd ska dras in.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!