Inga poliser mot våra sajter

2006-07-28 15:01:40
Polisen beslagtog på onsdag 31 maj servrarna för The Pirate Bay (TPB), världens största bittorrent-tracker för unga fildelare. Razzian genomfördes av ett 50-tal polismän på initiativ från den privata lobbyorganisationen Antipiratbyrån, som finansieras av filmindustrin i Hollywood.

Tillslaget genomfördes trots att hemsidan inte tillhandahållit något upphovsrättsskyddat material, utan fungerat som en sökmotor där man kan få kontakt med andra att kopiera filer från – både fria och upphovsrättsskyddade. Sidan är en knutpunkt för kulturintresserade världen över med miljontals användare varje dag. När sidan stängdes minskade internettrafiken i Sverige med en femtedel, enligt Netnod.
Även andra sidor som nyhetssidan Piratbyrån, bildgalleriet IsTheShit och en tjetjensk nyhetsbyrå stängdes ner av polisen i razzian.
Tre av personerna bakom TPB hämtades också till förhör. De misstänks för brott mot upphovsrättslagen, alternativt medhjälp. Detta trots att det finns flera prejudicerande fall där åtalade som har länkat till upphovsrättsskyddat material har friats för att det inte är olagligt att länka.

Google på tur?

Så man kan fråga sig om polisen härnäst kommer att göra räder hos tex Google, som också hjälper till att hitta både upphovsrättsskyddatoch fritt material?
Undersökningar har visat att 6 av 10 16-åringar fildelar (Göteborgsposten 21 april 2005). Är tillslaget mot Piratebay ämnat att visa att majoriteten av landets tonåringar att de är delaktiga i kriminell verksamhet?
Märkligt är också att polisen, som inte säger sig ha nog resurser att utreda våldsbrott, kunde avvara 50 polismän till en razzia där man inte vet om något brott begåtts. Det visar att polisen prioriterar storföretagens intressen.

På Vita husets uppdrag

Bakom tillslaget ligger påtryckningar från lobbygruppen MPAA och Vita huset, som i april fick besök av en delegation svenska åklagare, poliser och personal från justitiedepartementet. Justitieminister Tomas Bodström har också anmälts till KU för misstänkt ministerstyre, samtidigt som JO inlett en egen undersökning av omständigheterna kring razzian.
Polisens tillslag mot TPB skedde på uppdrag av storbolag, somhänvisar till att piratkopiering gör att artisterna förlorar sina inkomster, när det i själva verket är de egna vinsterna de försvarar.
Rättvisepartiet Socialisterna vill avskaffa upphovsrätten och istället införa en artistlön som skulle innebära större mångfald och nyskapande bland musiker, samt öka tillgängligheten för allmänheten och tryggheten för artister och kulturarbetare. Särskilt för nya och okända artister är fildelningen också ett viktigt sätt att snabbt nå en stor publik.

Erik Dalén

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!