Inga rasister i våra skolor!

Antirasistisk protest mot rasistiska ”folkets demonstration” på Norrmalmstorg 2016.

av Unga Socialister Stockholm

Under senaste tiden har Alternativ för Sverige drivit en skolkampanj där dom besökt och delat ut pamfletter i skolor runt om i Sverige i ett försök att rekrytera ungdomar och öka sitt stöd bland unga. AFS är ett extremt främlingsfientligt parti som enligt EXPO har flutit ihop mycket med vit-makt rörelser och andra fascistiska rörelser. I Sverige finns idag en ökad medvetenhet bland unga om rassegregering och kamp, med 10 000 som samlades på Sergels torg i somras under parollen Black Lives Matter för att demonstrera mot polisvåld och rasism. Nu måste vi använda denna ökade medvetenhet för att skapa ett motstånd mot den växande extremhögern.

Alternativ För Sverige, eller AFS som vi kommer välja att kalla dom, är ett högerextremt parti i Sverige som skapades då SD:s ungdomsrörelse bröt sig ut från SD efter att SD ansåg att dom var för radikala.

Deras skapelse inspirerades av Nationell Samling (tidigareFront National), ett högerextremt parti i Frankrike, och FPÖ, ett högerextremt parti i Österrike. FPÖ grundades till och med av en före detta SS brigadgeneral efter andra världskrigets slut. (FPÖ wikipedia) 

AFS är extremt främlingsfientliga och kör på vallöften såsom att ersätta migrationsverket med “återvandringsverket” som då ska deportera alla flyktingar som söker eller har uppehållstillstånd. Dom vill också deportera alla som åkt på semester till sitt hemland eller “ljugit eller mutat sig till uppehållstillstånd, levt på bidrag en ansenlig del av deras vistelse, inte lärt sig svenska, eller varit kriminella”. Uppmärksamma gärna VARIT kriminella, alltså även dom som gått igenom rehabilitering. Dessutom grundar sig detta på en konspirationsteori om att invandrare har mutat sig till uppehållstillstånd. Utöver det vill dom också ompröva alla uppehållstillstånd som har utfärdats sen 2000. Alltså över 20 år av uppehållstillstånd. Totalt vill de kasta ut en halv miljon människor de närmsta sex åren. (AFS partiprogram och hemsida)

Nu tillbaka till AFS kampanj. AFS har självklart utnyttjat kampanjen för att kunna försöka skapa  kontroverser och provocera människor. Ett bra exempel på det är när en student på Globala gymnasiet spottade på marken framför dom (2020-09-17). Det försökte AFS direkt blåsa ur proportion genom att beskriva det som att en “rabiat vänsterfeminist oprovocerat spottade på Christian” och AFS försöker nu få henne fälld i rättegång. Kampanjen handlar självklart om att vinna unga röster och smutsdra oppositionen.

Därför är det viktigt att det krävs en organiserad opposition på skolorna som kan stoppa AFS från att vinkla perspektivet på situationen (optics) genom att de framställer sig som de är välkomna och alla som försöker stoppa dom är dom som gör “fel”. Det kommer kräva mycket organisation, en genomtänkt upplagd plan och strategi för att stoppa AFS. Alltså är A och O att vi organiserar oss och samlar en grupp  antirasistiska elever på skolan. Gruppen behöver vara beredd att organisera en motreaktion om AFS försöker kampanja på skolan, och om det behövs organisera en skolstrejk  i framtiden.

Det är av yttersta vikt att vi inte låter AFS styra och förvränga debatten om alla människors rätt. Vi behöver stå upp för värderingar som medmänsklighet och skapa ett motstånd mot den växande främlingsfientligheten. Idag rör sig hela det politiska etablissemanget snabbt höger ut med mycket hets mot flyktingar och invandrare – detta göder fascister som befinner sig allra längst högerut. Motståndet mot rasismen måste ha politiska svar på detta och ske med värdighet och intelligens och mest av allt vara samordnat och strukturerat, med ett tydligt mål och ett demokratiskt styrelsesätt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!