”Inga utvisningar – återinför asylrätten”

2006-07-28 15:41:26
Idag (20 juni) är det internationella flyktingdagen. Under ett års tid har det varit få frågor som engagerat så många som kampen mot den omänskliga flyktingpolitiken. Så inleddes den manifestation som samlade 50 personer organiserad av Rättvisepartiet Socialisterna i Hammarkullen.

Manifestationen organiserades för att följa upp arbetet för de åtta sudanesiska flyktingar som hungerstrejkat i 19 dagar i Göteborg. De har fått flera avslag från Migrationsverket som menar att situationen i Sudan inte är tillräckligt allvarlig. Sju av dem söker nu enligt den tillfälliga lagen och en åttonde har redan fått ett utvisningsbeslut och lever gömd.
–  Vi kan inte återvända det skulle betyda döden för oss, förklarar sudaneserna för Offensiv på demonstrationen. Efter hungerstrejken har flera av dem fått uppsöka läkare med magsmärtor och en har tappat känseln i fingrarna.
Nu har även nya rapporter kommit från den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) som menar att händelserna i Sudan måste klassas som folkmord, trots detta är det ännu tyst från Migrationsverket som forsätter att skjuta på mötet som de lovat stödgruppen.

Migrationsverkets tystnad

Migrationsverket menar att de inget vet om läget i Sudan och har också vägrat att ge ut de asylsökandes dokument som Amnesty skulle gå igenom trots att fullmakt visades upp. Detta visar på Migrationsverkets nonchalans, men också att de är otroligt pressade.
Demonstrationen som samlade 50 personer i Hammarkullen var den enda som ägde rum på internationella flyktingdagen i Göteborg.
– Sudan är ett land där staten stödjer miliser som dagligen utför räder mot befolkningen i form av folkfördrivningar, våldtäkter, tortyr och mord, sa Camilla Eriksson från Stödgruppen för de sudanesiska hungerstrejkande.
– Kampen för asylrättens återinförande är lika aktuell idag som för ett år sedan då 10 000-tals demonstrerade för flyktingamnesti. Vi kräver att flyktingar från KongoKinshasa och Sudan omedelbart beviljas asyl, sa Patrik Hooghwinkel från Rättvisepartiet Socialisterna.

Låt flyktingarna stanna

Även Dafalla Omar talade på demonstrationen som representant för alla de sudanesiska asylsökande och tackade alla dem som ställt upp sedan kampanjen startade och hjälpt dem. ”Vi är väldigt tacksamma”, sa han.
Manifestationen avslutades med att Kristofer Lundberg läste upp ett öppet brev till Migrationsverket med en rad frågor. ”Har Migrationsverket missat att: Sudan är en av världens värsta diktaturer, 300 000 människor dött, 2,5 miljoner tvingats fly och oppositionella fängslas, torteras och mördas”.

Jimmy Lied

Miljoner på flykt – Väst bygger murar
• Det finns idag 9,2 miljoner människor på flykt från sina länder. En stor majoritet av dem finns i länder som Iran, Tanzania och Pakistan – inte i västländerna.
• Utöver det finns omkring 25 miljoner så kallade internflyktingar (på flykt i sitt hemland), som inte faller under FN:s flyktingkonvention. Runt 7,5 miljoner av dem finns i Sudan och Kongo-Kinshasa.
• Förutom de människor som flyr till följd av väpnade konflikter och naturkatastrofer räknar Världsbanken med att tio miljoner människor som tvingats flytta från sina hem till följd av olika projekt (damm- och vägbyggen, exploatering av skogar osv).
• FN:s nye flyktingkommissarie Antonio Guterre varnade i april för att miljontals flyktingar håller på att bli dolda offer i västs kamp mot terrorismen.
• Antalet asylsökande till världens industriländer har halverats under de senaste fem åren. I Europa är nivån den lägsta sedan 1988.
• Sverige hade 24 procent färre asylsökande 2005 jämfört med året innan.
Källa: FN:s flyktingorgan UNHCR

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!