Inga utvisningar till Palestina – Allt stöd till sittstrejken

Många av flyktingarna kommer från Gaza, ett utomhusfängelse med grovt bristfällig humanitär situation vad gäller sjukvård, brist på mediciner, rent vatten och skola. (Foto: מינוזיג, CC 4.0)

av Johannes Lundberg // ur veckotidningen Offensiv

Palestinier med utvisningshot har sedan första veckan i januari sittstrejkat på Gustav Adolfstorg i Göteborg för sin rätt att stanna i Sverige.

Tillfälliga uppehållstillstånd som utgått, flera avslag och Migrationsverkets nya ställningstagande sedan slutet av november förra året är bakgrunden till sittstrejken. Migrationsverket menar att det förvisso råder en väpnad konflikt, men det minskade antalet döda ”påvisar att alla direkt inte har något skyddsbehov”.

Situtionen är ett hot mot flyktingarna, vars grupp bara växer på Gustav Adolfstorg och som samlat upp emot 300 personer. Dels finns hoten för sina liv som direkt följd om de skulle utvisas till det av Israel belägrade området. Men svårigheten att utvisa statslösa skapar ett annat hot. Hotet av otrygghet att leva kvar innanför Sveriges gränser, i en vardag utanför systemet.

Utan uppehållstillstånd omöjliggörs rätten att kunna arbeta, studera, behålla sitt boende eller på annat sätt vara en del av samhället. Den nya situationen uppkommen genom Migrationsverkets nya bedömning påverkar idag omkring 2000 palestinier i Sverige, hälften av dessa barn. En klar majoritet, nära 80 procent av dessa kommer från Gaza. Migrationsverkets egna förklaring om situationen här är att det är en krigszon med grovt bristfällig humanitär situation vad gäller sjukvård, brist på mediciner, rent vatten och skola.

Det vi ser är en del i en allt mer brutaliserad flyktingpolitik. Förr kunde beslutsfattarna leka med formuleringar som att ”det inte pågår någon väpnad konflikt” och på så sätt utvisa människor till det elände som ändå var, exempelvis Irak under ockupationsåren. Nu kommer rapport på rapport om det bristfälliga humanitära läget, erkännandet om den krigszon det är, som i Gaza och ändå avslå människors rätt att leva under skydd, fred och trygghet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!