Ingen framtid med MUF:s reformförslag

MUF:s förslag prioriterar festande, flygresor, marknadshyror och jobbskatteavdrag över verkliga satsningar på välfärd, jobb och bostäder. Foto: Maurício Mascaro, Pexels.com.

av Cesar Andersen Lindholm // Artikel i Offensiv

Jobbskatteavdrag, vin i matbutikerna och nattklubbshångel – Moderata Ungdomsförbundets (MUF) ”19 reformer för fest, jobb och frihet efter pandemin” är tyvärr inte satir. Men medan högerradikalerna super sig fulla på pappas pengar har ungdomar också verkliga behov. Bostad, jobb, och välfärd för att nämna ett fåtal.

Samuel Jonsson och Linda Obiedzinski skriver i debattartikeln i Expressen att ”Fundamentalt för att det ska bli fritt fram för jobb, fest och frihet är att socialdemokrater och Folkhälsomyndigheten försvinner ur våra liv”. Jag är troligen inte den enda som först hade svårt att greppa att de menar fullt allvar.

11 av 19 förslag handlar om att på olika sätt öka tillgängligheten till och möjligheterna för unga att dricka alkohol. Bland de övriga åtta finns bland annat att ”reformera” anställningstryggheten (LAS), avskaffa flygskatten samt såklart införa marknadshyra, något som de menar skulle leda till ”fler inflyttningsfester”.

Som studerande på gymnasiet själv är det första som kommer till tanken ungas studiesituation. Distansundervisningen det senaste läsåret har försvårat skolan för många, något som i många fall resulterat i högar av restuppgifter samt underprestationer på prov och examinationer som måste tas igen. Visst är just detta ett svårt problem att lösa bara så där, men en start kan vara att lätta på betygshetsen, speciellt för de som nu ska börja på gymnasium eller universitet/högskola till hösten.

Nästa sak är bostadsfrågan. Unga idag har väldigt svårt att få bostad och priserna är skyhöga för att flytta hemifrån. En undersökning av Fastighetsmäklarförbundet visar att 1 av 5 i åldrarna 18-30 som bor kvar hemma vill flytta hemifrån, men har inte råd. Därför måste det byggas fler hyresrätter med låga hyror för att alla ska ha råd att bo. Tvärtemot vad marknadshyra, renovräkningar och vidare hyreshöjningar innebär.

För att kunna betala hyran kommer också arbetslösheten behöva se ett tvärstopp. Inga eller otrygga anställningar leder utöver de praktiska konsekvenserna till både försämrad mental hälsa samt minskad framtidstro. För att inte tala om vilken börda det blir för ekonomin när de inte själva kan bidra – eller hur, ungmoderater?

Ett direkt hot mot många ungas känsla av trygghet och tro på systemet är den förfallande välfärden. Osäkerheten kring om man ska få hjälp eller inte när man är sjuk, när man mår mentalt dåligt, eller när en familjemedlem råkar ut för något. Nej till vinster i välfärden och stoppa privatiseringarna av sjukvården, för en pålitlig välfärd för alla.

Något livsavgörande jag inte kan låta bli att nämna är migrationspolitiken. Extremhögerns ökade makt leder raka vägen till ökade – som uttryckt på SD:s hemsida – ”åtstramningar” på de kvoter flyktingar vi tar in, varav en stor del ofta är ungdomar. I många fall kan det vara frågan mellan liv och död att få asylen beviljad, och mister man livet i en sprängning gör varken utbildning eller bostad mycket för ens livskvalité. De som behöver hjälp ska få hjälp, punkt. Återinför rätten till asyl och permanenta uppehållstillstånd – låt flyktingarna stanna.

Men att säkra ungas framtid överhuvudtaget är bara början. Först och främst behövs det tas massiva akuta åtgärder för klimatkampen och klimatrörelsen som består nästan uteslutande av den yngre generationen, och som bokstavligen handlar om vår framtid.

Kultursektorn och den konstnärliga friheten som är ungas bästa vän monteras ned del för del med stängda kulturhus – sätt stopp för det. Inför gratis kollektiv trafik för att vi ska kunna resa till och från skolan eller till kompisar utan att bränna hål på plånboken. Och massiv resursförstärkning till mentalhälsovården, för det blir alltmer ett allvarligt problem bland unga.

Vi unga landet över behöver organisera oss och med kollektiv kamp få ändring på det här. Sätt ett stopp för MUF och högerns dödsgift av åsikter, för att istället ge plats åt det socialistiska alternativet och en ungdomspolitik som faktiskt främjar ungas intressen på riktigt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!