”Ingen ska dö i vårdkö”

2018-12-05 10:38:36

foto: Sara Juaniquina Svensson
Såväl personal som andra protesterade mot de stora nedskärningarna på Sahlgrenska i Göteborg, nedskärningar som personal menar ”kommer göra att folk dör”.

Måndagens demonstration mot nedskärningarna på Sahlgrenska samlade 150 personer trots regn och blåst. Såväl anställda på sjukhuset som boende i staden kom för att visa politikerna vad de tycker om budgeten som den moderatledda Västra Götalandsregionen röstade igenom.

Talare efter talare belyste de problem som redan finns och hur beslutet om mindre personal och färre vårdplatser inte bara kommer att drabba de som jobbar där, utan även boende i staden.
En av talkörerna som ropades ut var ”Ingen ska behöva dö i en lång vårdkö”.
– Vi går redan på knäna och hinner inte ta hand om de patienter vi har, för arbetsbelastningen är så hård och nu kommer det bli ännu värre. De som bestämmer inser inte att deras nedskärningspolitik kommer göra att folk dör. Redan nu får folk inte adekvat vård på grund av bristande platser och för lite personal – hur ska vi som jobbar på sjukhuset kunna möta folk och försvara vår vård när vi inte håller med? Det är vi på golvet som får ta skiten, sa en som arbetar på en avdelning på Sahlgrenska som hotas att stängas igen.

Offensiv talade med flera på demonstrationen, men ingen ville uppge namn då de är rädda för repressalier från ledningen. Ordet munkavel kom ifrån flera.
En annan person vi talade med, som tidigare hade talat med tidningen Flamman, hade blivit uppkallad till cheferna för utfrågning efter intervjun.
– Väldigt många är trötta och missnöjda på en ledning som inte lyssnar. Därför är det så bra att den här demonstrationen äger rum för att visa dem att vi kommer göra motstånd. Flera på arbetsplatsen pratar om att säga upp sig, för de orkar inte med mer, säger en anställd inom akuten, som fortsätter:
– Vad gör politikerna när de inte har några som jobbar på grund av att alla är utbrända, hur ska de kunna försvara sina beslut då? De pratar för lite om de risker som finns med en stressad vårdsituation, de fel som sker när vi inte hinner ta hand om patienterna. Det är något som facken borde trycka på.
Hen som vi pratar med säger även att de högre upp har uppmanat anställda att inte prata med media då det ger en dålig arbetsmiljö.

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) skrev i en debattartikel i GP häromdagen att:
”Vi i Grönblå samverkan är i högsta grad medvetna om sjukvårdens brister, men vi har också en plan för hur sjukvården ska klara av de utmaningar vi står inför. Det är med tillförsikt och beslutsamhet vi tänker fortsätta enligt plan, med sikte på en bättre hälso- och sjukvård för alla invånare i Västra Götaland.”
Sjukhusledningen har under åren löpande genomfört effektiviseringar, en politik som sedan länge har nått sin gräns. Sjukhusledningen använder sig av personalminskningar för att få budgeten i balans. Göteborgs befolkning växer mer och mer och sjukhuset har i dagsläget omkring 10 000 fler akutbesök än vad som är budgeterat. Orsaken till att ekonomin är dålig är ett resultat av ett ökat vårdbehov, inte för många anställda – något de blundar för.

Som vi tidigare har påpekat behövs det att ett tvärfackligt möte organiseras med utgångspunkt att bjuda in fackligt aktiva, anställda och allmänheten till att lägga grunden för ett nödvändigt vårduppror med krav på mer resurser till vården för att täcka behoven.
Till en början behöver vi organisera demonstrationer och anordna uppvaktande av politiker, men man behöver också om nödvändigt vara beredda på att organisera strejker. Rättvisepartiet Socialisterna ger sitt fulla stöd till vårdkampen på Sahlgrenska.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!