Ingen sommar utan ubåtsjakt

Per Olsson // Artikel i Offensiv

Välfärden behöver ytterligare 90 miljarder kronor fram till 2026 för att upprätthålla den nivå som är idag, enligt en analys som finansdepartementet har gjort. Men den summan är i underkant och det brådskar med offentliga satsningar och höjda statsbidrag. 

”Kommun efter kommun larmar nu om svidande sparpaket med risk för nedlagda skolor, äldreboenden och varslad personal”, skrev Dagens Nyheter den 5 juli. Trots alla nedskärningar går sjukhusvården med underskott i 20 av landets 21 regioner. Vårdkrisen fördjupas snabbt och denna sommar är läget värre än tidigare. Minst var femte vårdplats är stängd i ett land som redan har minst antal vårdplatser per tusen invånare i hela EU.

Men regeringen tvår sina händer. Istället för ökade anslag blir det en så kallad Välfärdskommission med deltagande från företrädare för staten, kommuner, landsting/regioner och fackföreningar. Den sista december 2021 ska Välfärdskommissionen vara klar med sin slutrapport och då är risken stor att det inte finns så mycket kvar av dagens välfärd.

Försvaret däremot kan se fram mot kraftigt ökade anslag. Bara någon dag efter regeringens nollbesked till välfärden fick militären löfte om att det nog finns pengar till att höja försvarsanslagen med totalt 30 miljarder kronor under de kommande åren. Det enda Försvarsmakten behöver göra för att få ytterligare påslag är att ”i detalj” (regeringen) redovisa vilka behov som finns. Så räkna med nya så kallade ”säkerhetsanalyser” som är kopior av Natos och som utmynnar i att utan ännu större försvarsanslag kan inte den ”ryska björnen” hållas utanför landets gränser. Plus förstås nya ubåtsjakter.

Ingen sommar utan ubåtsjakt är Marinens melodi. Att ubåtsjakterna brukar sluta i att ingen ubåt hittas stoppar inte krigshetsarna, utan är bara en intäkt på att ”ryssen” med tiden har blivit ännu mer lömsk och svårupptäkt. Det finns som bekant ingen svårare nöt att knäcka än en osynlig fiende.

Eller som Marinens chef Jens Nykvist så kryptiskt uttryckte det: ”Vetskapen om att det finns något där ute, någonstans, måste hela tiden tas med i beräkningarna” (svenska.yle.fi den 11 januari). Att ubåtsjakten har betalat sig märks såväl i försvarsanslagen som i nya dyra ordrar till vapenfabriken Saab. För första gången på 30 år byggs två – det kan snart bli ytterligare en – helt nya ubåtar i Sverige, och de byggs av Saab som dessutom har fått jobbet att uppdatera två äldre ubåtar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!