Inget stoppar WASG i Berlin

2006-07-28 15:01:52
Det nya partiet Valalternativet för arbete och rättvisa (WASG) kommer definitivt att ställa upp på egen hand i Berlins delstatstatsval den 17 september. Detta stod klart efter Valmyndighetens beslut den 1 juni.

Att WASG ställer upp i Berlin innebär att väljarna kommer att ha ett verkligt socialistiskt alternativ.
WASG:s vallista toppas av Lucy Lucy Redler, medlem i Sozialistische Alternative (SAV), Rättvisepartiet Socialisternas systerparti.

Ett verkligt valalternativ

WASG i Berlin står som enda parti i valet mot privatiseringar och nedskärningar, mot lönedumpning och Hartz IV. I en nyligen presenterad opinionsundersökning fick WASG Berlin 5 procent, vilket skulle räcka för en plats i delstatsparlamentet.
Valmyndighetens beslut var ett nederlag för WASG-ledningen som gjort allt för att försöka stoppa partiet från att ställa upp med en egen lista i Berlin. Redan dagen innan valmyndighetens beslut hade en domstol återinsatt WASG-styrelsen i Berlin, vilken upplösts av WASG:s centrala ledning.
WASG-ledningens första replik på domstolsbeslutet var att man skulle överklaga, men sedan ändrade man sig med hänvisning till att ”en överklagan skulle skada partiet”.
Bakgrunden är att WASG-ledningen med Oskar Lafontaine (före detta socialdemokratisk finansminister) i spetsen till varje pris vill få till stånd en snabb och toppstyrd sammanslagning av WASG och Linkspartei.PDS.
Men samma Linkspartei.PDS styr i Berlin och har fört en politik kantad av massiva nedskärningar, privatiseringar och lönenedpressningar. En politik som Linkspartie.PDS lovat fortsätta!

En ny vänster

WASG-ledningen förnekar inte Linksparties.PDS:s negativ roll i Berlin, men säger att en enad vänster är ett överordnat mål.
Arbetarna, arbetslösa, studerande och pensionärer behöver ett parti som verkligen står på deras sida och inte ett parti som kastar sina principer överbord för att kunna vara med i en regering.
SAV har spelat en viktig roll i bygget av WASG Berlin. SAV är för en enad vänster, men betonar att ett nytt vänsterparti behöver ett antikapitalistiskt och socialistiskt program.

Fortsatta attacker

Den tyska regeringen (en koalition mellan kristdemokrater och socialdemokrater) har signalerat nya attacker mot de långtidsarbetslösa. Det innebär en ytterligare skärpning av av den Hartz IV-lag som infördes 2005 och som drastiskt försämrade villkoren för långtidsarbetslösa.
Trots redan beslutade försämringar vill regeringen genomföra nya sänkningar av arbetslöshetsunderstödet (egentligen ett slags socialbidrag) samt resa nya krav som tvingar arbetslösa att ta vilket låglönejobb som helst.
När Lucy Redler deltog i ett tyskt debattprogram med miljoner tittare, försvarade hon de arbetslösa och gick till motattack mot regeringen och storföretagen. Hon tog också chansen att mobilisera till demonstrationen mot Hartz IV den 3 juni. Dagen efter programmet kom otaliga uppmuntrande e-mail och flera förklarade att de ville gå med i WASG.
Den 3 juni slöt 20 000 upp till demonstrationen i Berlin, trots ihållande regn. Men demonstrationen kunde ha varit mycket större om fackföreningar verkligen hade mobiliserat.

Katja Raetz

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!