Inlandsuppror mot de växande klyftorna

av Offensiv

De regionala klyftorna i landet växer och utarmar glesbygden; därför Inlandsupproret (foto: Wikimedia Commons / Aran Johnson).

”Inlandsupproret”. Under det namnet har en facebookgrupp bildats som nu riktar in siktet på att genomföra protestaktioner mot de regionala klyftorna i landet redan i maj.

Inez Abrahamsson från byn Latikberg utanför Vilhelmina är en person som länge har engagerat sig mot klyftorna mellan växande storstäder och glesbygden. Bland annat har hon varit ordförande för organisationen Hela Sverige ska leva.
De senaste slagen mot glesbygden, med bland annat Arbetsförmedlingens planer på att lägga ned många av kontoren i mindre kommuner, gjorde att hon ilsknade till ordentligt. I ett inlägg på facebook uppmanade hon till ett inlandsuppror. Inom några dagar hade inlägget delats mer än 2 000 gånger.

Plötsligt var bollen i rullning. En facebookgrupp med namnet Inlandsupproret har startats, och på kort tid har drygt 4 000 personer anslutit sig. Planen är att genomföra lokala aktioner ute i landet i maj för att senare samla till en större gemensam protest i Stockholm.
I facebookgruppen pågår en omröstning om vilka krav som är viktigast att föra fram. ”Behåll intäkterna från naturresurserna där de produceras” ligger i topp i omröstningen. På andra plats kommer ”Differentiera bensin- och dieselskatt till förmån för dem som inte har en fullvärdig kollektivtrafik”.
Utbyggd och renoverad järnväg istället för höghastighetståg och utlokalisering av statliga verksamheter är andra krav som har starkt stöd i gruppen.
Det är för tidigt att säga hur framgångsrikt detta initiativ kommer att bli. Men det starka gensvar som har väckts av ett facebookinlägg visar det djupa missnöje som finns med de regionala klyftorna. Det är också ett tecken på att allt fler inser behovet av att samordna kampen för rimliga villkor i de delar av landet som ligger utanför de stora städerna.

Detta är en viktig strid. I samband med januariavtalet, som låg till grund för den nya S-MP-regeringen, talades det om att ”Hela Sverige ska växa” och det fanns en del punkter som handlade om mindre satsningar i glesbygd. 
Samtidigt kommer den nyliberala huvudkursen för politiken oundvikligen att göra att klyftorna vidgas. Kommuner och landsting är satta på svältkost. Glesbygdskommuner är särskilt missgynnade ekonomiskt. Den fortsatta inriktningen mot privatisering och mer av marknadsinslag i offentlig verksamhet driver på centraliseringen. Undfallenheten mot bankerna har gjort att dessa har kunnat avveckla sin verksamhet i stora delar av landet. 
Det kommer att krävas en kraftfull proteströrelse för att få regeringen att backa från denna kurs. Där kan Inlandsupproret komma att spela en betydelsefull roll.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!