INSÄNDARE: Tågvärdar räddar liv

Tågvärd i ett Öresundståg. I Stockholm vill SL skandalöst nog skära bort tågvärdarna (Foto: News Øresund).

insänt av Susann Högye-Bäckman, stolt tågvärd

Jag har arbetat i över 12 år som tågvärd. Det är ett fantastiskt jobb! Nu ska vi bort. Bytas ut mot dörrkameror och en ensam förare ska övervaka allt. Jag har så många gånger gjort skillnad i mitt arbete. Skillnad mellan liv och död.

Jag vill dela ett par händelser med er. Händelser som hade slutat helt annorlunda med endast en förare ombord:
En händelse var när en resenär knackade på min hyttdörr mellan två stationer. En ung man låg på ett säte och skakade. Jag meddelade föraren att jag skulle lämna hytten för att kolla och bad honom att själv öppna dörrarna vid nästa stopp (bland annat dörrarna är annars mitt jobb). Jag slänger på mig varselväst och rusar ut i tåget och möter en ung kille i kraftigt epilepsianfall.
Han slår huvud och armar emot stol och vägg. Jag fick ner honom på golvet i mittgången, beordrade nyfikna resenärer att backa.
Samtidigt höll jag handen på den unge killens bröst och pratade lugnt och tyst. Sa att jag var där och att ambulans var på väg. Att jag inte lämnar honom. Föraren ringde vid nästa station och jag förklarade läget så han kunde ringa tågklarerare angående varför vi stod still.

En annan gång kliver en mycket påverkad man av tåget. Just när jag stänger dörrarna ser jag att mannen går tillbaka mot det stängda tåget, sätter sig och lutar sig mot tåget. Hade jag inte sett honom kunde han ha ramlat ner mellan de kopplade tågenheterna och eventuellt blivit påkörd av den bakre halvan. Något som föraren aldrig hade kunnat upptäcka med en kamera endast mot dörrar.
Jag har suttit med en ung människa i spåret. En ung man som bestämt sig för att avsluta sitt liv framför tåget.
Jag hade ingen tanke på mig själv eller hur detta skulle påverka mitt eget välmående. Jag fanns där för honom. Höll hans hans och sa att hjälp var på väg, att det finns saker att leva för. Det är vårt jobb. Omtanke och service. Och säkerhet!

Ta in dessa berättelser och fundera på hur dessa människor hade överlevt med endast en förare som först måste få stopp på tåget, larma och förklara läget för tågklarerare innan hen kan komma till undsättning. Fundera också på hur våra funktionshindrade resenärer fråntas sin rätt att resa utan att planera sin resa långt i förväg.
Utan en tågvärd ombord kan rampservice komma att behöva beställas i förtid, vilket innebär slutet på spontana resor för resenärer med rullstol, permobil och dylikt. Är det ett samhälle vi strävar efter? Liv ÄR viktigare är pengar. Låt inte resenärer och oss tågvärdar betala för ett företags ekonomiska tillkortakommanden.
Låt SL stå till svars för att man har gett kontrakt för stor del av Stockholms kollektivtrafik till MTR, ett företag ägt av den kinesiska staten som inte lyckas hålla budget, men ändå får mångmiljonbonusar av just SL.

Vi som arbetar på pendeln har fått nog! Vi har nu fått tillstånd för demonstrationer på Sergels Torg vid tre tillfällen: den 5 mars, den 2 april och den 7 maj kl 12-14. Kom med oss och visa ert missnöje. Man kan inte bara höja priserna hela tiden utan att reflektera över bristerna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!