Insänt: ”Replik till Dennis Rioukrev (SD) som vill stoppa Somalias skuldavskrivning”

Kahin Ahmed.

av Kahin Ahmed, samhällsdebattör // Insänt till Offensiv

Riksdagsledamoten Dennis Rioukrev (SD) argumenterade i en debatt med Ingela Nylund Watz (S) i riksdagen, med anledning av en framställan från Riksbanken, att det vore olämpligt att avskriva Somalias skuld till internationella valutafonden.
Rioukrev är blind för att Somalia har en viktig geopolitisk position. Adenviken i nordöstra Somalia är en av världens mest trafikerade transportleder för fartyg som korsar mellan olika kontinenter.
Hans argument är typiskt för SD:s främlingsfientliga propaganda, som visar en egocentrisk avhumanisering och svartmålning av en hel nation, nämligen somalier. 
Anförandet avslöjar också en häpnadsväckande brist på kunskap om geografi och historia gällande Afrikas kontinent och inte minst Somalia. Att ett land beskrivs som fattigt innebär att det har bristfälliga naturtillgångar, men Somalia har obegränsade naturtillgångar både i havet och i land.

Det räcker att du öppnar kartan över Somalia, så ser du direkt att två stora floder, Jubba och Shabelle, korsar tvärs över landet. Runt floderna finns bördiga jordbruksområden som även skulle kunna försörja grannländerna. En annan naturtillgång är solenergi som även den kunde ge elförsörjning till grannländerna.
Fiskenäringen är också en annan inkomstkälla för båda staten och befolkningen, då Somalias kust sträcker sig över 3 330 km. Man kan bygga hur många fiskeindustrier som helst längs kusten.

Somalia.

Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation bedriver 700 utländska fiskefartyg från Asien, Europa och Amerika olicensierat tjuvfiske längs den somaliska kusten. Bland dem finns 50 stora industriella europeiska fisketrålare i området. Det är möjligt att plundrade somaliska fiskar hamnar på ditt lunchbord. En hederlig riksdagsledamot skulle kritisera och kräva stopp för den illegala plundringen av Somalias fiskebestånd. 
I Somalia finns också mineraltillgångar som inte är särskilt väl utforskade, men man vet att det där finns åtminstone olja, gips, guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, järn, krom, nickel, bauxit, koppar, uran, gas och olja. 

Somalia behöver inte bistånd, utan möjlighet att utnyttja sina överflödiga naturtillgångar på ett hållbart sätt. Forskningen visar att västvärldens bistånd till Afrika varken är en ekonomisk stimulans eller bidrar till ekonomisk utveckling.
Internationella valutafondens och EU:s biståndspolitik styrs av en kapitalistisk ekonomisk politik som ständigt hindrar Afrikas ekonomiska oberoende.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!