Insänt: ”Sverige: bäst i klassen?”

”Vi är nu istället bäst i klassen på att privatisera offentlig sektor. Vad finns kvar som vi inte har privatiserat?” (Foto: News Oresund / Flickr CC).

av Marita Larsson, insändare i Offensiv

Under lång tid var vi bäst i klassen på många områden. Bästa välfärd, bästa skolresultat, mest jämlika löner, mest solidariska med andra länder, minsta klasskillnader, bästa bostäder för alla, bästa arbetsvillkor. Men är vi fortfarande bäst i klassen?
Jag vill hävda att det stämmer. Men inte alls på de områden som vi förr var bäst i klassen på. Vi är nu istället bäst i klassen på att privatisera offentlig sektor. Vad finns kvar som vi inte har privatiserat?
Vi är det land i OECD som har de striktaste reglerna för att få sjukpenning. Bäst i klassen. Vi är också bäst i klassen med karensdagen. Vi är det enda land i Norden som har kvar en karensdag. Bäst igen. På att vara sämst.
Vi är det  land i världen som har lägst beskattning på vinst i gruvindustrin genom minerallagen. Chile var bäst, men ändrade sin lagstiftning 2016. Nu  är Sverige bäst på att skänka bort naturtillgångar till utländska bolag och svenska politiker som är delägare i dessa.
Vi är också bäst i klassen på att skuldsätta oss. IMF och Världsbanken har i åratal varnat för ekonomisk kris om regeringarna inte gör något åt bostadsbubblan. Inte mycket har hänt. Skuldsättningen ökar kontinuerligt.

Vi är bäst i klassen på att skapa de snabbast ökande klasskillnaderna. Mest i hela världen faktiskt. Jämlikhet är en förlegad tanke år 2021. Istället för att göra något åt de skilda levnadsvillkoren lovar politikerna fler poliser, mer fängelser och hårdare straff. Som om vi på det viset skulle bli bäst i klassen med ett samhälle med lika möjligheter för alla.
I de viktiga internationella ekonomitidningarna är Sverige bäst i klassen. Vi är ofta kallade ett skatteparadis. Det är billigt att köpa upp apotek, sjukhus, skolor och allmännyttans lägenheter kan man läsa. Inget är omöjligt i landet bäst i klassen.
När länder som Frankrike, Indien, Spanien och Italien återförstatligar viktiga samhällsfunktioner som järnväg, sjukvård och flygbolag är Sverige åter igen bäst. På att helt ignorera begreppet.

I IMF, Internationella valutafonden, en odemokratisk samling där det rikaste landet har flest röster, sitter nu en svensk minister som ordförande. Fondens mål är privatisering och liberalisering av länders ekonomi på bekostnad av många mänskliga rättigheter.
En belöning verkar det vara att få vara ordförande. Som tack för att svenska regeringar har varit lydiga. Sedan 1990-talet har de varit bäst i klassen på att lyda order. Sälj ut, skräm befolkningen med statsskulden, hota med massarbetslöshet, lura på människorna ett lika uselt pensionssystem som man hade i Chile. Som redan hade skrotats där. Men inte här.

På 30 år har den gemensamma välfärden sålts ut till högstbjudande och fackföreningsrörelsen har varit bäst i klassen på att hålla tyst och inte ställt krav på det socialdemokratiska arbetarpartiet.
På samma sätt har hyresgästföreningen varit bäst i klassen på att vara tyst och lojal mot samma parti när kommun efter kommun sålt ut skattebetalarnas bostäder.
Att vara bäst i klassen är som synes inte alltid en merit. Det som räknas är istället vad man är bäst på.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!