Inspirerande nytt stormöte mot marknadshyra

Igår höll nätverket Nej till marknadshyra sitt andra digitala stormöte inför den landsomfattande protestdagen 18 april. 120 hyresaktivister från norr till söder i landet diskuterade hur regeringens hyreschock med marknadshyror kan stoppas.

– Vi måste ha en stor och folklig gräsrotskampanj nu och få igång en massiv opinionsbildning mot marknadshyra. Vi behöver sätta en social bostadspolitik på dagordningen, sa Arne Johansson från Norra Järva stadsdelsråd.

Åsa Richard, forskare och engagerad hyresaktivist i Gränby, Uppsala, talade bland annat om kampen mot vräkningar:

– En halv miljon bostäder har renoverats bort för låginkomsttagare, med hyreshöjningar på mellan 30-60 procent. Det finns även hyreshöjningar på över 100 procent. Renovräkningarna har accelerarat och nu kan marknadshyror komma som ytterligare ett slag. Inte ens förespråkarna av marknadshyra hymlar med att marknadshyror kommer att leda till vräkningar. Allra mest rättslösa mot chockhyreshöjningar och krav från fastighetsägarna är de med tillfälliga hyreskontrakt, det är hela 18 procent av hyresgästerna i Stockholm.

Elin Gauffin från nätverkets ledningsgrupp, talade om den väldiga protestpotential som finns och vad som ska göras den 18 april:

– Redan när regeringen gick ut med att de vill ha marknadshyra så började motståndet organiseras. Exempelvis på ett massmöte i Göteborg med 500-700 deltagare 2019. På grund av pandemin kan vi inte ha stora massdemonstrationer idag, så istället måste vi ha många små protester. Vi borde sikta på 200 olika protestaktioner mot marknadshyra den 18 april, föreslog Elin som också gick igenom alla nya orter som tillkommit inför protestdagen.

Många inlägg under stormötet handlade om att vi måste ut på gator och torg mer, att berätta om hotet om marknadshyror och att medvetandegöra folk. Under mötet hölls många olika gruppdiskussioner där kampanjen inför 18 april diskuterades fram lokalt och sedan återrapporterades. Mötet avslutades med en stark anda att samla motståndet till en massiv protestdag i hela landet. 

Röster från stormötet:

Allonias Sebhatu, Haninge:
– Införs marknadshyra påverkas hela min ekonomi. Ska jag behöva betala mer i hyra för att nån kapitalist ska tjäna mer på mitt boende? Aldrig! Nu behöver vi protester. Mot hela den nyliberala politiken som regeringen driver på, för vi har inte råd med den. 

Morgan Pettersson, Örebro
– Jag tyckte det var ett väldigt bra möte, främst för att kampviljan och insikten av att organisera motstånd är så stort bland mötesdeltagarna. Kampanjen är direkt nödvändig eftersom marknadshyror kommer innebära en extremt stor osäkerhet för alla som bor i hyresrätt. Vem har råd med hyreshöjningar på upp mot 50 procent? Det handlar om vår rätt till tak över huvudet!

Ingrid, Stockholm:
– Alla ska ha rätt och råd att bo. Det här förslaget om marknadshyror är inte riktigt klokt, särskilt under pandemin när folk har tappat så mycket i inkomster. I efterhand kommer alla att förstå att marknadshyra inte borde ha införts. Därför måste det stoppas nu. Effekterna av vräkningarna kommer att leda till såna sociala problem som samhället i slutändan måste betala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!