”Inte en kvinna till!” 8 mars Göteborg

av Sara Juaniquina

8 mars i Göteborg, samling kl 17.30 Gustav Adolfs torg, går under parollen Inte en kvinna till.

I det uttalande som 8 marskommittén föreslår ska antas av demonstrationen förklarar vi varför vi går under den parollen:

”Inte en kvinna till ska behöva uppleva eller fly från diktatur, krig och förtryck. På 8 mars lyfter vi vår solidaritet med våra medsystrar och alla de som lever i eller som flyr från dessa krig. Kvinnors kroppar utnyttjas som ett vapen genom våldtäkter för att sätta skräck i en hel befolkning.

Inte en kvinna till ska utnyttjas av oseriösa arbetsgivare och bemanningsföretag. MeToo avslöjade att med osäkra anställningar och timvikariat finns det kvinnor som väljer mellan inkomst eller att anmäla en chef för sexuella trakasserier eller övergrepp? Uppemot 20 procent av kvinnor mellan 16-29 år har utsatts för sexuella trakasserier på arbetet.

Vi kräver rätt till fasta jobb och en lön att leva på, 6 timmars arbetsdag, nej till försämringarna i arbetsrätten och inskränkt strejkrätt.

Inte en kvinna till ska utsättas för mäns våld, sexuella trakasserier och sexuella övergrepp. 2017 så var det 60 anmälningar per dag av sexuella övergrepp och våldtäkt.

Vi kräver krafttag mot sexuella trakasserier på arbetsplatser och skolor, mer elevvårdande personal, arbete med värdegrundsfrågor och genuskunskap. Specialutbildning för rättsväsende, avskeda sexistiska domare.

Inte en kvinna till ska behöva uppleva hemlöshet och trångboddhet. Kvinnor ställs inför ett faktum att de riskerar att bli hemlösa om de lämnar våldsamma män och destruktiva förhållanden.

Inte en kvinna till ska behöva ifrågasättas för vad hon har på sig, varken för att hon har för lite kläder eller för mycket kläder, våra kroppar är våra val. Den feministiska kampen präglas av en grundläggande princip; kvinnans rätt till självbestämmande.

Inte en kvinna till ska behöva dö i osäkra aborter. På Irland har en massiv rörelse vunnit segern med att legalisera abort, i Argentina och Polen fortsätter abortkampen i obegränsad styrka, men kvinnors rätt till sexuella och reproduktiva rättigheter är fortsatt hotad globalt. Aborträtten behöver försvaras såväl i Sverige som i övriga världen. 

Internationella kvinnodagen har firats sedan 1911.

Det var den andra socialistiska internationalens kongress i Köpenhamn, som på initiativ från Clara Zetkin instiftade den internationella kvinnodagen för att främja kampen för kvinnors rösträtt. Förlaget antogs enhälligt av mer än 100 kvinnor från 17 olika länder.

Vi fortsätter den rörelse som dessa feministiska pionjärer påbörjade. Våra krav är inte en önskelista – vi kämpar för att vinna. 

Världen över är det kvinnor som står i fronten i den sociala och politiska kampen för jämlikhet och jämställdhet, för social rättvisa, fred och frihet: PG i Rojava, Ni una menos i Argentina, Libres y Combativas i Spanien, Women’s March i USA, Revolutionsgatans flickor i Iran och så vidare.

Vi behöver inspireras av dessa rörelser i Sverige och återuppbygga vår kvinnorörelse till att bli en massrörelse för kamp som sträcker sig längre än 8 mars, som för in kvinnokampen i varje skola, universitet, bostadsområde och på varje arbetsplats. Kvinnor världen över, förena er; vi har inget att förlora annat än våra bojor.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!