Intensivvårdsavdelningen: Deja vu

Johan Sand.

av Johan Sand, specialistsjuksköterska och medlem Rättvisepartiet Socialisterna

12 november: Deja vu… Idag öppnade covid-Iva 2.0 i Huddinge. Det var inte en dag för tidigt; den vanliga intensivvårdsavdelningen var nästan fullbelagd med covidpatienter som nu kunde flyttas över.

Precis som i våras ökar antalet svårt sjuka i covid-19 snabbt, även om ökningstakten är lite långsammare nu. Och precis som i våras är det nu 12,5 timmars arbetsdagar som gäller för oss som jobbar på covid-Iva. Men med den skillnaden att det nu är frivilligt – än så länge.
Det hade givetvis inte varit möjligt att få någon att frivilligt arbeta 12-timmarsdagar utan att sockra erbjudandet med väl tilltagna extraersättningar. Dock skiljer sig extraersättningarna mellan personalkategorierna, så sjuksköterskor får högre extraersättningar än undersköterskor.
Det är svårt att förstå, för rimligtvis är det ungefär lika ansträngande för undersköterskor som för sjuksköterskor att arbeta drygt halva dygnet i täta skyddskläder och med en viss smittorisk.

Samtidigt kan noteras att sjukhusen i Stockholm nu åter tvingas börja skjuta upp planerad vård på grund av covid. Så sent som för två och en halv månad sedan ansåg Karolinskas sjukhusledning, ivrigt uppbackad eller kanske beordrad av det politiska styret, att det var en bra idé att gå vidare med gamla planer på att minska personalstyrkan.
Mitt under en pågående pandemi, mellan den första och den andra vågen, passar man alltså på att reducera antalet vårdpersonal.
Resultatet av denna framåtsyftande strategi blev att de allra lojalaste valde att säga upp sig självmant, medan andra mer olydiga anställda fortfarande jobbar kvar.

Det är naturligtvis en öppen fråga hur många covidpatienter som kommer att behöva sjukhusvård de närmaste veckorna. Vi som kanske inte begriper oss på ledningens strategi har oavsett det lärt oss en del om sjukdomen, och för den som behöver intensivvård är faktiskt chansen att överleva större nu än den var i mars månad (www.icuregswe.org). ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!