Intern kris inom Hyresgästföreningen

Ett kokande missnöje bland aktivisterna inom HGF (Foto: Wikimedia Commons).

av Carlos Gutierrez // Artikel i Offensiv

Nya suspenderingar och avstängningar inom Hyresgästföreningen skakar organisationen i både Stockholm och Göteborg. Förbundsstyrelsen ser allt mer ut att ha tappat såväl kontroll som taktkänsla i sitt hopp om att skapa en lydig organisation till den socialdemokratiska partiapparaten. 

Hoppet om att uteslutningen av tidigare regionordförande Kristofer Lundberg i Västra Sverige skulle skrämma den mer aktiva delen av föreningen till tystnad misslyckades, och nu fortsätter förbundsstyrelsen istället att göra sig av med de som vill kämpa. 
Under året har flera ledande individer som fortsatt stått i frontlinjen mot marknadshyra stängts av eller suspenderats. Detta har i sin tur lett till omfattande intern kritik där förtroendevalda både avsagt sig sina förtroendeuppdrag och i vissa fall lämnat föreningen. 
Även inom tjänstemannaorganisationen kokar missnöjet med ledningens agerande. Hyresgästföreningen beskrivs som mer toppstyrt än någonsin. Medlemstappet 2020 och 2021 är historiskt höga – samtidigt formerar sig nu motståndet mot marknadshyra utanför Hyresgästföreningen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!