Internationell solidaritet med lokförarnas strejk

Kshama Sawant, kommunfullmäktigeledamot i Seattle och en av USA:s mest kända socialister, medlem i Socialist Alternative (ISA i USA) är en av många socialister och fackligt aktiva som internationellt ger sitt helhjärtade stöd till lokförarnas och tågvärdarnas kamp (Foto: Kshama Solidarity).

internationella solidaritetsuttalanden

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen av International Socialist Alternative (ISA). Tack vare detta har vi snabbt kunnat hämta in stöduttalanden till lokförarstrejken i Stockholm – från England, Wales & Skottland, Brasilien, USA, Sydafrika och Belgien. Här följer ett urval från de solidaritetshälsningar som de har skickat.

USA

Kshama Sawant, kommunfullmäktigeledamot i Seattle och en av USA:s mest kända socialister, medlem i Socialist Alternative (ISA i USA):

”Kära kamrater, genom ISA/RS fick jag kännedom om er kamp för dräglig, trygg arbetsmiljö och mot ensamarbete på pendeltågen i Stockholm. Socialist Alternative och min fullmäktigestab står med er. Att byta ut tågvärdar mot kameror och lämna över allt ansvar för över 1 500 resenärer till en ensam lokförare är skrämmande. Det är tydligt att ni kämpar inte bara för er själva, utan också för tryggheten för alla som reser med pendeltågen.
När varken den politiska ledningen för kollektivtrafiken eller cheferna på multinationella bolag som MTR lyssnar är det helt förståeligt att ni till sist tvingas gå ut i strejk.
Kraven ni reser är viktiga för arbetare överallt. Stressiga och otrygga arbetsmiljöer blir mer och mer vardag på allt fler arbetsplatser, när de rika fortsätter att trycka till arbetare för deras egen profits skull.
Att arbetare och fack står upp mot otrygga arbetsförhållanden och annan utsugning skickar signaler internationellt om att vi kan slå tillbaka. Därför är er aktion så viktig. Ni visar att en enad, arbetarklassbaserad fightback är möjlig.”

Marty Harrison, sjuksköterska och fackligt aktiv i Temple University Hospital Nurses Association/PASNAP i Philadelphia, USA:

”Kraven ni reser är viktiga för arbetare överallt och resonerar särskilt bland oss sjukvårdsarbetare. Stress och en otrygg arbetsmiljö är en del av vardagen, och de som reser sig mot detta skickar en signal till andra att vi kan slå tillbaka.
Vad ni visar är att gemensam kamp är vad som krävs för att lyckas vända denna trend. När vi kämpar, då kämpar vi för oss själva och våra resenärer, patienter, studenter och alla arbetare.”

England, Wales & Skottland

Paul Hunt, förtroendevald och biträdande sekreterare för UNISON Coventry, medlem i Socialist Alternative (ISA):

”Kamrater, jag har hört om er strid. Som förtroendeval för offentligfacket UNISON skickar jag mitt djupaste stöd och solidaritet till er kamp. När arbetare i många länder nu tvingas ta strid för att försvara våra jobb, villkor, förhållanden och kvalitet på service, är det viktigt att vi står tillsammans i land efter land då vi är en del av samma kamp. Solidaritet!”

Belgien

Wouter Gysen, tågvärd, sitter i belgiska facket ACOD Spoor Antwerps VU (ACOD Spoor är Belgiens största fack inom Belgian Railways) och medlem i LSP (ISA i Belgien), samt de övriga aktivaste i facket;
Pierre Brouyaux, tågvärd på SNCB i Belgien och arbetarrepresentant för CGSP (Allmän central för offentliga tjänster – järnväg):

”Kamrater, jag är tågvärd inom Belgian Railways i Antwerp och även fackligt förtroendevald. Kraven ni reser är viktiga för arbetare överallt. Ni visar att gemensam kamp är det som krävs om vi ska vända på denna trend.
I Belgien 2015 kom förslaget ’Enmansvagnen’ från vd:n Cornu och infrastrukturminister Galant, som var en attack mot tågvärdarnas kritiska skyddsfunktion. Vi strejkade mot planerna, som även innefattade en minskning av budgeten på 21 procent och en produktionsökning på 20 procent. Vi kunde inte stoppa förslaget i sin helhet, men vi stoppade ’Enmansvagnen’.
Förr eller senare kommer frågan att komma tillbaka. I fem år har vi haft en brist på tågvärdar. Det är svårt att få semester eller återfå övertid. Ett nytt försök på ’Enmansvagnen’ skulle möta ett enormt motstånd. Utfallet av er kamp kommer att ha en inverkan på Belgian Railways. Varje exempel på ett tåg utan tågvärdar är till allas vår nackdel.
Jag kommer att informera mina fackliga kontakter, andra aktivister och kollegor om er kamp.”

Brasilien

Eli Moraes, lokförare, fackligt aktiv och styrelsemedlem i São Paulos tunnelbanefack, medlem i LSR (ISA i Brasilien);
Lee Flores, stationsvärd, fackligt aktiv och styrelsemedlem i São Paulos tunnelbanefack, medlem i LSR (ISA i Brasilien);
Eduardo Loeck, lokförare, medlem i fackliga utskottet Luta Metroviária, medlem i LSR (ISA i Brasilien);
Victor Rodrigues, stationsvärd, medlem i fackliga utskottet Luta Metroviária, medlem i LSR (ISA i Brasilien):

”Arbetsgivarnas beslut att ersätta tågvärdar med kameror tjänar bara till att öka profiterna för företaget. Det finns ingen hänsyn till lokförarnas trygghet, än mindre passagerarnas. De attacker ni möter idag upprepas överallt.
I São Paulos tunnelbana möter vi upprepade försök till att göra vår arbetsmiljö sämre och även kapa våra tjänster. Utöver att privatisera och outsourca oss används teknologin inte till att underlätta våra arbetsuppgifter, utan till att ersätta oss för profitens skull. Nu försöker man införa förarlösa tåg i São Paulo, men teknologin fungerar dåligt, vilket har lett till olyckor och kollisioner på vissa tunnelbanelinjer.
Vi genomförde också nyligen en strejk mot privatiseringar och för utbetalning av försenade bonusar. Vi stod mot det högerextrema styret i delstaten São Paulo, där guvernören är en tidigare minister till Bolsonaro. Som ett alternativ till vår strejk föreslog vi att arbeta – så länge det var med gratis biljetter för alla passagerare. Regeringen och cheferna fruktade mer vår solidaritet med befolkningen än den ekonomiska skada som strejken skulle orsaka och gjorde flera politiska manövrer för att förhindra detta. I slutändan gick vi segrande ur denna sammandrabbning och förberedde oss för nästa.
När vi kämpar vinner vi! Vi hoppas att detta också blir resultatet av er strejk!”

Sydafrika

Mametlwe Sebei, ordförande för generella industriarbetarfacket i Sydafrika (GIWUSA) och medlem i WASP (ISA i Sydafrika):

”Jag vill uttrycka mitt fulla stöd till er kamp. Det är chockerande att de vill ersätta tågvärdar med kameror och därmed lämna över ansvaret för 1 500 resenärer till en ensam lokförare. Ni kämpar inte bara för er själva, utan för alla som reser med pendeltågen. Ni visar att gemensam kamp kan stoppa det här vedervärdiga förslaget. Solidaritet!”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!