”Internationell solidaritet – vi har bara en planet”

Klimatstrejkerna fortsätter, där många av deltagarna börjar dra allt mer antikapitalistiska slutsatser (Foto: Natalia Medina).

av Vilgot Karlsson, Anders Wemmert, RS Luleå // Artiklar i Offensiv

STOCKHOLM:
Fredagen den 14 februari deltog skolelever och ungdomar på ännu en skolstrejk för klimatet. Även många vuxna marscherade tillsammans med ungdomarna. Enligt arrangören Fridays For Future var skolstrejker planerade i 150 länder runtom i världen. 
I Stockholm samlades tusentals på Mynttorget för att sedan tåga mot Medborgarplatsen. 
Bland talkörerna kunde man höra: ”Internationell solidaritet – vi har bara en planet!” och ”Vad ska vi göra? Rädda klimatet!”.

Längst fram i tåget gick Greta Thunberg som ett och ett halvt år tidigare startade skolstrejk för klimatet. Hon sa i sitt tal bland annat: 
– Vi vill inte höra en enda politiker till som säger att klimatfrågan är jätteviktig och sen inte gör nånting! Vi vill inte höra fler tomma ord och löften från såna som låtsas ta vår framtid på allvar. 
Rättvisepartiet Socialisterna och Unga Socialister fick bra respons från ungdomar som vill ha en systemförändring för klimatet och var intresserade av att veta mer samt ta frågan vidare.

Starkare mobilisering och udd mot systemet krävs för att samla fler (Foto: Anders Wemmert).

LUND:
I Lund hade  cirka 75 personer samlats på Stortorget för att protestera och lyssna på tal från bland annat Fältbiologerna. Tyvärr var det färre deltagare denna gång jämfört med den senaste landsomfattande protestdagen.

LULEÅ:
I Luleå samlades cirka 30 personer till Fridays For Futures fika-för-klimatet utanför Stadshuset. Med solstolar och parasoller uppmärksammade vi att temperaturerna är långt över det som en gång var normalt. 
Unga Socialister delade ut flygblad till förbipasserande elever och lockade några att ansluta sig. Banderollen med budskapet ”Storföretagen vinner – framtiden försvinner” var en bra diskussionsstartare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!