Internationellt stöd till Teslastrejken

IF Metall behöver trappa upp när stödet internationellt växer (Foto: Sebastian Olsson).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Teslastrejken i Sverige har pågått i närmare 6 veckor, och ännu finns inget kollektivavtal i sikte. Men strejken får mer och mer stöd, bland annat har 9 olika fackförbund gått ut i sympatiåtgärder som blockerar olika delar av Teslas verksamhet. Nu har dessutom Danmarks största fackförbund 3F varslat om konflikt mot Tesla till stöd för den svenska strejken i en uppvisning av internationell solidaritet, och Europeiska Transportarbetarfederationen gett sitt uttalade stöd till de svenska facken.

Strejken har fått stor internationell uppmärksamhet – strejken på Tesla i Sverige är den första mot Tesla i hela världen. Det är också första gången på många år som en strejk pågår så länge i Sverige och med så många sympatiåtgärder från andra fackförbund.
Att det danska transportfacket 3F Transport varslar om sympatiåtgärder är ett betydelsefullt nästa steg i den fortsatta kampen, och fler internationella stödaktioner skulle behövas.
Fackförbundet 3F som bland annat organiserar hamnarbetare och chaufförer i Danmark, kommer om två veckor inte att ta emot eller transportera Teslabilar som ska till Sverige. Det gör de för att stödja IF Metalls strejk, och för att superrika företagsägare inte ska tillåtas ha sina egna regler och inte följa de avtal som finns på arbetsmarknaden.

Teslas verksamhet måste stängas helt – det är vad en strejk ska vara.

Förra veckan gick Europeiska Transportarbetarfederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, ut med sitt officiella stöd till de svenska facken som kämpar mot Tesla. Deras motivering är följande: ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare, utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”.
Det internationella stöd som ges till strejken och varslet om sympatiåtgärder från det danska transportfacket stärker både kampen och självförtroendet. Internationell solidaritet bland arbetare är avgörande. Tesla och liknande företag är internationella – det måste också kampen mot dem vara.

Nu behöver också IF Metall bli mer allvarliga och militanta i sin kamp. Verkliga strejkvaktskedjor som stoppar strejkbrytare från att ta sig in till arbetsplatsen behöver organiseras omgående för att stoppa produktionen. Teslas verksamhet måste stängas helt – det är vad en strejk ska vara.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!