Intervju från sittstrejken på Norra Bantorget 18/07-2019

Vilgot Karlsson  // Intervju i Offensiv

Ahmad Khaled Rezaee med familj. (Foto: Natalia Medina)

Ahmad Khaled Rezaee med familj, som åkt tåg från Kolsva, Småland för att delta i sittstrejken. De kom till Sverige 2015 och har tre barn, varav två är födda i Sverige. Familjen har fått avslag från Migrationsverket 6 gånger, och säger att de inte förstår hur någon kan hävda att det är säkert att åka tillbaka till Afghanistan. Alla i familjen känner stress och oro över framtiden och hotet att skickas tillbaka.

– Vi har bott här i fyra år, och har lärt oss om svenska lagar och regler och svensk kultur. Barnen vill bara gå i skolan, och vi vill bara få stanna här.
De berättar att dottern Zamarud Taban har opererats ett flertal gånger och behandlats för bland annat MRSA (meticillinresistenta stafylokocker, en bakterie som är resistent mot antibiotika). De visar läkarintyg som varnar mot att utvisa henne till ett land där hon inte kan få vård, men på grund av att hon inte har haft en infektion på sex månader så hävdar migrationsverket att det är okej att lämna Sverige.

Hur upplever barnen den här situationen, sittstrejken?
– Det är såklart jobbigt för dom att vara här. Den som har små barn hemma kan förstå hur vi har det!

Familjen berättar att de har fått ett positivt bemötande från folk som har gått förbi sittstrejken, att många vill förstå varför de sitter där på Norra Bantorget. De uppmanar alla att ge sitt stöd till strejken, och hjälpa till att göra deras rösta hörda.

Zamarud Taban med sin lillebror. (Foto: Natalia Medina)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!