Irak: Kampen trappas upp – regeringen på fallrepet

Irak är senaste landet i Mellanöstern som skakas av massiva demonstrationer och strejker mot korruption och orättvisor (Foto: Wikimedia CC).

av Offensiv redaktion // Artikel i Offensiv

Sedan början av oktober skakas Libanon och Irak av oemotsvarade proteströrelser. Under den gångna helgen bildade hundratusentals en mänsklig kedja genom hela Libanon och i Irak har de dagliga demonstrationerna fått ytterligare kraft från de strejker som har börjat genomföras.

Den upptrappade kampen i Irak och Libanon, som hämtat inspiration från varandra, skakar såväl alla regimer i området som Västimperialismen.
De växande och icke-sekteristiska protesterna i de båda länderna förenas inte endast i kravet på en politisk revolution – bort med alla korrupta politiker och nyval – utan också att det är en revolt mot de sociala orättvisor som den ”tjuvaktiga” elitens politik har skapat.
Missnöjet är så djupt att det till kravet på nyval i Irak också läggs att ingen av dagens politiker ska tillåtas ställa upp i nyvalet.
Hittills har alla försök att slå ner kampen med brutal repression i kombination med löften om sociala förbättringar och att politikerkasten ska sänka sina löner inte stoppat kampen. Istället har det gett proteströrelsen större spridning och ökad beslutsamhet. Sannolikt kommer den fortsatta kampen också snart initiera nya protester i exempelvis Jordanien, som nyligen skakades av en fyra veckor lång framgångsrik lärarstrejk som fick stort stöd från resten av befolkningen. 

Detta skrivs samma dag, tisdagen den 29 oktober, som Libanons premiärminister Saad al-Hariri har beslutat lämna in sin och regeringens avskedsansökan till presidenten.
Det är en viktig framgång, som för att bli bestående också reser behovet av att kampen får en fastare organisering med ett politiskt alternativ till de gamla korrupta, sekteristiska partier som bakom ryggen på massorna konspirerar för att bli kvar vid makten.

I Irak har kampen under veckan tagit en ny vändning. Till det brutala våldet, som har dödat minst 250 demonstranter sedan protesterna inleddes i början av oktober, har regeringen också lagt till undantagstillstånd. Men proteströrelsen har vuxit i styrka och spridits till nya geografiska områden samt fått ett allt större kvinnligt deltagande.
Enligt Middle East Monitor den 29 oktober ”har även delar av Bagdad som i huvudsak bebos av sunnimuslimer börjat ansluta sig till protesterna. Detta sker samtidigt som elever och studenter har gått ut i strejk och flera fackförbund aviserat att de också går ut i strejk. Lärarförbundets styrelse har exempelvis röstat för en total strejk i alla Iraks skolor”.
I början av veckan lämnade också det irakiska kommunistpartiets parlamentsledamöter sina platser i hopp om att återvinna stöd. 

Snart kan det bli presidenten och regeringen som tvingas bort. Irak går mot nyval. 
Men om inte kampen också får politisk representation är risken överhängande att det blir ett nyval där ”valet” stå mellan samma tjuvar som massorna har revolterat mot. 

RS och Offensiv säger:

• Dra tillbaka undantagstillståndet – bort med säkerhetstyrkorna och regeringstrogna miliser från gator och torg. 
• Regeringen måste bort – nyval nu.
• För en revolutionär konstituerande församling och en arbetarnas och de fattigas regering.
• Fortsatt mobilisering med nya strejker till kampens försvar. 
• För demokratisk organisering och självförsvar av kampen. Bygg strejk- och försvarskommittéer i alla bostadskvarter, arbetsplatser, universitet och skolor.
• De ansvariga för morden och övergreppen på demonstranterna ska ställas inför rätta i särskilda domstolar som har masskampens erkännande. 
• Stoppa plundringen av Iraks tillgångar. Riv upp alla privatseringar. Oljan och andra viktiga delar av ekonomin måste bli hela folkets egendom, styras och förvaltas demokratiskt. 
• För ett program med massiva offentliga satsningar för jobb, utbildning, sjuk- och hälsovård, tryggad el- och vattenförsörjning.
• För ett demokratiskt och socialistiskt Irak.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!