Irak: Massprotester i Kurdistan

2011-02-18 14:49:19
Den revolutionära vulkanen i Mellanöstern nådde i veckan Irak. De största protesterna ägde rum i Kurdistan. 2 000 marscherade till det styrande partiet KDP:s högkvarter i Suleymaniya. Två demonstranter dödades när stenkastande ungdomar besköts av säkerhetsstyrkor.

 

Det utbredda missnöjet mot fattigdom och arbetslöshet i den ”lugna” kurdiska delen i norra Irak har ökat kraftigt efter valfusket 2009. Trycket hade redan då lett till den nya rörelsen, Gorran (Förändring), som bildats av en tidigare vice ledare för PUK. Det nya partiet tog 25 mandat och för första gången fanns det en opposition i det regionala parlamentet. KDP och PUK har delat makten i irakiska Kurdistan sedan inbördeskriget mellan de båda partierna i mitten av 1990-talet. KDP leds av regionens president Massoud Barzani och PUK av presidenten för hela Irak, Jalal Talabani. Båda är allierade med USA-imperialismen.

 

Nu är det revolutionerna i Tunisien och Egypten som nått Irak och Kurdistan. Demonstranterna i Suleymaniya bar med sig foton på Mubarak och ropade ”Bort med Barzani – game over – 20 år är nog”. En del visade upp bröd för att protestera mot prisökningarna. De flesta deltagarna var ungdomar.


KDP svarade med hård repression. Två demonstranter dödades och 43 rapporterades ha behövt sjukhusvård. I två andra städer brändes Gorrans kontor ner av KDP-mobbar. Inför en ny demonstration i Suleymaniya på fredagen mobiliserades 3000 pesh mergas från KDP för att hindra folk från att samlas. All trafik stoppades också. Barzani har pekat ut torsdagens demonstranter som kriminella.

Också i andra städer i norr genomfördes demonstrationer på torsdagen –  i t ex den kurdiska huvudstaden Erbil och i Kirkuk.

 

Även i resten av Irak genomförs nu protester i både sunni- och shiadominerade områden. 6 000 har gått med i en Facebookgrupp som heter ”Iraq revolution”. I Falluja väster om Bagdad demonstrerade 1000 personer med krav mot korruptionen. I Kut i sydost dödades tre demonstranter på onsdagen under en protest mot den styrande guvernören. Där fortsatte demonstrationer på torsdagen då 1 000 personer krävde att de som gripits av polisen skulle släppas. Mindre demonstrationer har också ägt rum i Basra och Nasriyah.

 

Den revolutionära inspirationen från Egypten betyder att massorna i Irak nu kan hitta utlopp för krav på förändring. Det ger också en möjlighet att komma över religiösa, etniska och klanbaserade motsättningar. Regeringen är rädda för protesterna och försöker utnyttja oron för terrordåd genom att varna för att demonstrationerna kan utsättas för bombdåd. Protesterna visar att kurderna är långt ifrån samlade bakom Barzani och Talabani, lika lite som de sunnitiska och shiitiska politikerna har någon verklig förankring. Det behövs en enad arbetar- och ungdomsrörelse i Kurdistan och Irak, riktad mot både de nationella politikerna och imperialismen.

 

Abbas Sdiq

 

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!