Irak: Miljonmarsch mot USA:s ockupation

2007-04-11 14:19:27
Uppemot en miljon shiamuslimska irakier deltog på måndagen i den hittills största massdemonstrationen mot USA:s ockupation. Marschen gick från Kufa till Revolutionstorget 1920 i den heliga staden Najaf – uppkallad efter det shiamuslimska upproret detta år mot den brittiska kolonialmakten.
Det var definitivt inte den sorts manifestation som Bush velat se på fyraårsdagen av Bagdads fall. ”Amerika nej, nej, nej – frihet ja, ja, ja”, skanderade demonstranterna.
I demonstrationen, som endast tillät irakiska fanor, fanns också både kurdiska och sunnimuslimska deltagare. Initiativtagare var den radikale shiaprästen Moqtada al-Sadr och dennes anhängare i Mahdimilisen, som försöker möta USA:s försök att avväpna dem med nya appeller om nationell enhet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!