Iran: Frige Behnam Moosivand!

Vi kräver att Behnam Moosivand omedelbart släpps fri (Foto: ISA).

av International Socialist Alternative // Artikel i Offensiv

Vi kräver omedelbar frigivning av Behnam Moosivand, liksom omedelbar frigivning av alla politiska fångar.

International Socialist Alternative står i solidaritet med Behnam Moosivand, hans familj och kamrater, och alla politiska fångar i Iran. Den iranska regimens ökade förtryck, särskilt mot socialister, vänsteraktivister, kvinnor och arbetaraktivister, är ett uttryck för deras instabilitet och rädsla i samband med en ny våg av arbetarklassens kamp mot diktatur och ekonomiska svårigheter.
Med en skyhög inflation uppstår nya strider – den iranska regimen och dess kriminella politik måste bekämpas av en stark, oberoende arbetarklassrörelse.
För att vinna fullständiga demokratiska rättigheter och ett slut på förtrycket kan vi inte förlita oss på västvärldens imperialistiska makter – arbetarrörelsen och fackföreningsrörelsen internationellt måste visa sitt stöd för dessa aktivister och bygga upp ett tryck för att kräva deras omedelbara frigivning.

De senaste dagarna har vi fått information om att Behnam Moosivand, politisk fånge och socialistisk aktivist i Iran, är i mycket dåligt skick. Han har hungerstrejkat i mer än elva dagar nu.
Han inledde en hungerstrejk för att protestera mot fångvaktarnas beteende. I ett röstmeddelande från fängelset uppgav han att strejken inte var ett krav på frigivning, ledighet eller ens behandling, och upprepade att ”mitt enda sätt att göra motstånd är min kropp”. Sex dagar efter strejken meddelades det att hans fysiska tillstånd hade försämrats dramatiskt.
Slutligen, den 26 april, fördes han till Taleghani-sjukhuset på grund av sitt försämrade tillstånd.

Det som händer Behnam Moosivand har upprepats många gånger i iranska fängelser och har i vissa fall lett till tragedier. Ett av dessa fall är Behnam Mahjoubi, ett annat mordet på Baktash Abtin, en poet, filmare och medlem av Irans författarförening. Under de sista dagarna i april i år dog också Mehdi Salehi Ghaleh Shahrokhi.
Behnam greps under protesterna 2017-18 och dömdes till fem års fängelse. Han arresterades om och om igen på grund av sin politiska aktivism. Han dömdes för ”konspiration mot den nationella säkerheten” och ”regimkritisk propagandaverksamhet” av revolutionsdomstolen under ledning av domaren Mohammad Moghiseh.

Vi kräver att Behnam Moosivand och alla politiska fångar omedelbart friges. Under de senaste månaderna, efter en ny våg av arbetsplats- och social kamp, har många fackliga och politiska aktivister arresterats av regimen. Vi behöver internationell solidaritet från arbetarklassen för att bekämpa detta förtryck.
Organisera protester vid den iranska ambassaden i ditt land och be alla fackföreningsaktivister eller personer med befattningar att också göra det. Skicka all information, foton och rapporter till moayeri96@gmail.com.


1 maj Iran: Lärarna tog till gatorna

Lärare protesterade i 55 städer runtom i Iran på 1 maj där man återigen krävde att lärare och pensionerade lärare ska få löner och pensioner som håller sig ovanför fattigdomsgränsen, vilket inte är fallet idag. Några lärare sägs ha gripits och misshandlats.
Tre av parollerna som en del av lärarna skanderade var: ”Fängelse är inte en plats för lärare, Iran är inte en plats för tyranner!”, ”Arbetare och lärare måste enas i kamp!” och ”Det här är sista varningen, lärarna är redo att revoltera!”.
Katja Hildén

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!