Iran: ”Lärarna är på krigsstigen”

2018-10-24 10:43:21

foto: Natalia Medina
Farkhondeh Ashena berättar om den pågående arbetarkampen i Iran.

– Lärarna är på krigsstigen och spelar en mycket viktig roll som en riksomfattande kraft, vilket ingen annan arbetargrupp har kunnat göra på grund av bristen på organisering.
Arbetarkampen har tagit fart i Iran igen. Vi har pratat med Farkhondeh Ashena och Azam Sham, som här rapporterar om vad som har hänt.

– Lärarna har haft protester och strejker i 85 städer samtidigt. De kämpar mot privatiseringar. Privatiseringar i Iran innebär att eleverna får betala höga avgifter för att få gå i skolan. Lärarna har en mycket progressiv hållning där de kräver alla barns rätt till skola, inklusive marginaliserade gruppers som hazarer.
– Andra krav är höjda löner och pensioner samt bättre skolmaterial och skollokaler. De kräver också att politiska lärarfångar ska friges. Vissa skolor värms upp på ett väldigt brandfarligt sätt, vilket har orsakat farliga bränder.

– I vissa städer var det strejk i 120 skolor, i två dagar. Lärarna har aktivt stöd av eleverna som ordnar ”revolutionslektioner” samtidigt som lärarna strejkar. De har även stöd från föräldrarna i den här kampen, vilket är nytt.
– Lärarna är i allians med lastbilschaufförerna. Till skillnad från i Sverige är det i Iran vanligare att män jobbar som lärare och kvinnor som lastbilschaufförer. Chaffisarna har också strejkat, i 15 dagar på många ställen. De är ofta egenföretagare och kan strejka hur länge de vill, vilket försvårar för staten att sätta in strejkbrytare.
– Deras krav har riktat sig mot företagen som tillverkar däck och mot staten som ska kontrollera däckens kvalité. Det har nämligen fuskats mycket och gamla däck har sålts som nya, vilket även där har lett till olyckor.
– Även sjuksköterskor är på väg att strejka. Det skulle vara ett mycket viktigt steg om alla kämpande grupper lyckades gå samman till en gemensam generell rörelse mot regimen och systemet, men det är osäkert om de klarar av det med tanke på den svaga organisationsnivån.

– Ekonomin är i kaos. Priserna har stigit mycket efter USA:s bojkott. Folk tar ut pengar från banken av rädsla för att bankerna ska kollapsa och alla väntar med saker som husköp på grund av osäkerheten.
– Det är fortsatt viktigt med internationell solidaritet till arbetar- och kvinnokampen i Iran.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!