Iran: Ransonering utlöste kravaller

2007-07-02 18:28:19




Tisdagen den 26 juni genomfördes en prishöjning och ransonering av bensin i Iran.

När regeringens hemliga planer genomfördes (efter att ha skjutits upp flera gånger), kom det som en chock och ledde direkt till kravaller.
Nyhetsbyrån IPS rapporterar hur ”arga bilägare – men också profitörer och professionella bråkmakare – skyndade sig till bensinmackarna, vilket orsakade långa köer och kaos. Folk började snabbt ropa slagord mot regimens ledare, inklusive ayatolla Khamenei och president Ahmadinejad. När obevakade stationer sattes i brand, spred sig kravallerna och bilar, bussar, offentliga byggnader och banker sattes i brand, vilket spreds till protester i hela landet”.

17 beninsmackar

Minst 17 bensinmackar sattes i brand den första natten. Regimens första respons var att den inte kommer att backa och en del talesmän anklagade USA för att ligga bakom protesterna. Men om protestvågen fortsätter kan den tvinga presidenten att backa av fruktan för sin politiska framtid.
Bakom denna kris ligger bristande investeringar i oljeindustrin, delvis på grund av USA:s teknikblockad, men också för att regimen satsar så stor del av sina resurser på polis och militär. Iran, som är väldens näst största oljeexportör, importerar hälften av den bensin som konsumeras i landet. Denna har sedan subventionerats och sålts för cirka 70 öre litern. För en månad sedan höjdes priset med 25 procent. Ransoneringen som nu genomförts innebär att varje bilägare bara kan köpa 3,5 liter bensin per dag, d v s 100 liter i månaden, till det subventionerade priset.

Taxi som extraknäck

Att reaktionerna är så starka beror också på att många jobbar extra med att köra taxi, för att dryga ut de låga lönerna. Det gäller till exempel många av de lärare som strejkat under våren, som vi tidigare rapporterat i Offensiv. Många arbetare har också problem att få ut sina löner, medan taxi erbjuder en möjlighet till åtminstone lite kontanter.
Att regimen är orolig över protesterna är uppenbart. Torsdag den 28 juni stängdes sms-trafiken av i teheran, för att hindra mobilisering till protester via sms. Än så länge säger president Ahmadinejad att han inte tänker backa, men om protesterna sprids ytterligare kan han bli tvungen till någon form av delreträtt.
Den islamistiska regimen är redan under stark kritik.
Ahmadinejad valdes för två år sedan på löften om mer pengar till vanliga familjer och att arbetslösaheten skulle minska. Men istället är idag fler utan jobb och inflationen är hög. Priserna på frukt och grönsaker har tredubblats sedan årets början.
Regimens viktigaste argument idag är att hänvisa till hoten från USA-imperialismens militära hot. För socialister och krigsmotståndare i Iran och internationellt är det viktigt att kämpa mot USA:s hot om militära angrepp. Men arbetare, studenter och kvinnor i Iran fortsätter samtidigt kampen mot Ahamadinejads regim, en kamp som måste få stöd av arbetare och unga globalt.
Per-Åke Westerlund

Rättvisepartiet Socialisterna står för:


  • Frige Mahmoud Salehi och alla fängslade arbetarledare, studenter och kvinnoaktivister omedelbart!
  • Fackliga rättigheter för Irans arbetare.
  • Stopp för diskrimineringen av kvinnor.
  • Ned med den islamistiska regimen. Kamp mot kapitalism och imperialism. För ett socialistiskt Iran i en socialistisk värld!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!