Iranier i sittstrejk

2006-12-09 23:05:33
Iranska flyktingars riksorganisation (IFRO) samordnade i förra veckan en fem dagar lång sittstrejk i sin lokal på Nidarosgatan 12 i Husby i norra Stockholm. Amnesti för alla flyktingar som vistats i Sverige över ett år, lyder huvudkravet.

Bitterheten över att ha blivit glömda i regeringens tillfälliga flyktinglag är stark bland iranska flyktingar, som själva spelade en aktiv roll i förra årets proteströrelse.
– Vi är glada över att 50 procent lyckades och att vi fick opinionen med oss. Men regeringen har utnyttjat situationen till att lugna ner samhället och komma ifrån kravet på amnesti åt alla. Det är inte ekonomiska skäl som har fått oss iranier att fly, utan 26 år av islamistisk diktatur, säger Mostafa Jalali Pour, som själv tvingades lämna sin familj bakom sig när han flydde.
Mostafa har suttit fängslad i Iran, och hans äldsta barn, en 22-årig flicka, har blivit utkastad från universitetet på grund av hans kamp.
Också de andra iranska flyktingar som Offensiv träffade, Fatemeh Khoda Parast, Ruzaka Eghtafare med 2-årige sonen Armin, Hossein Shahnazari, Nader Harati och Yasini Masoud är politiskt aktiva flyktingar inom t ex IFRO, Barnen Först och IAKP-Hekhmatist som vistats flera år i Sverige. De har alla fortsatt sin aktivitet i exil med regeringskritiska artiklar, varit talesmän för iranska flyktingar, bidragit till oppositionella satellitsändningar osv.
– Alla kvinnliga flyktingar från Iran borde automatiskt få stanna pga situationen för kvinnor i Iran. Migrationsverket borde också ta hänsyn till det nuvarande läget, då det har blivit ännu värre av hotet från kärnvapenfrågan, säger Fatemeh.
– Vi borde ställa krav på alla kandidater i valet och ta reda på hur de ställer sig till kravet på amnesti åt alla, säger en man.
Vi avslutar besöket genom att berömma dem för deras roll under förra årets flyktingkampanj och för deras viktiga vägran att ge upp den fortsatta kampen och tackas i vår tur för RS roll i flyktingkampen.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!