Irland: Debenhams arbetare tog kampen

Personalen tog strid mot uppsägningarna.

av Ruth Coppinger, Socialist Party (ISA Irland) // Artikel i Offensiv

Personalen på Debenhams butiker i Irland fick sparken via e-post på skärtorsdagen – två dagar efter att företaget hade försäkrat dem om att deras jobb var säkra.

Arbetarna har sagt att de inte kommer att tillåta att pandemin används som ett sätt att lägga ner deras jobb utan något motstånd. De beslutade sig för att slå tillbaka genom sina fack, och vissa har också kontaktat Socialist Partys (ISA Irland) representanter; Mick Barry i Cork (som också sitter i Dáil, parlamentet) och jag själv i Dublin.
Detta ledde fram till idén om att föra samman arbetare från olika regioner för att via Zoom diskutera, vilket i sin tur ledde till beslutet om att organisera säkra, socialt distanserade protester vid butikerna samt Bank of Ireland på onsdagen den 22 april.
Protesterna den dagen var en framgång. Arbetarna kom ut med sitt budskap till allmänheten med sina egna röster via både mainstreammedia och sociala medier. Politiker tvingades också lägga märke till detta.

Men en av Debenhamprotesterna den dagen avbröts av Gardaí (irländska polisen), där de som skäl uppgav sina extraordinära befogenheter under den ändrade sjukvårdslagen. Arbetarna vid Henry Street, Dublin fick lagen uppläst för sig, hindrades från att prata med journalister, hotades med att arresteras, med mera. 
Dessa trakasserier stod i bjärt kontrast med passiviteten mot en grupp högerextrema rasister som vägrade att hörsamma de sociala distanseringsreglerna vid en domstolshandläggning samma dag. 

Polisens agerande slog tillbaka mot dem. På Twitter trendade Debenham. Till och med högerpartiet Fianna Fáils ledare, som inte är någon vän till arbetare, sa dagen efter att protesterna hade utförts på ett säkert sätt. En video av händelserna som filmades av en Socialist Party-medlem har setts över 50 000 gånger.
I en ny runda av protester veckan därpå kände sig Gardaí tvingade att tillåta personalen på Henry Street att ha sin protest, om än kortare än planerat. 
Den 30 april likviderades Debenham. Socialist Party anser att Debenham och andra företag som inför massuppsägningar borde tas över i offentlig ägo och styras demokratiskt av arbetarna själva, där en ny affärsplan tas fram.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!