ISA – En kämpande socialistisk international: Ryssland

Taslima Ramazamova från Ryssland och Anja Deschoemacker från Belgien sitter och planerar program och strejker inför internationella kvinnodagen 8 mars.

– Socialistiska Feministiska Alternativet (SocFemAlt) bildades på en konferens i augusti. Vi är de första i Ryssland som ser feminismen som en politisk fråga. Inte ens anarkisterna gör det, de tycker feminismen är småborgerlig, säger Taslima. Hon berättar om den chockerande nivån på mäns våld mot kvinnor, som i och med att Putin legaliserade delar av detta våld för några år sedan har blivit alltmer brutalt. 14 000 kvinnor dödas av sina män varje år. Huvudkampanjen för SocFemAlt är att könsvåldet återkriminaliseras, vilket de för fram i ett paket av krav kring detta.

– Den 31 augusti hade vi vår första demonstration. Den 25 november, på internationella dagen för eliminering av mäns våld, vår andra. Det var väldigt lyckat – 1 200 människor kom och nyheten fick en stor spridning (demonstrationer är ofta väldigt svårt att ordna på grund av repressionen och attacker). Den 25 januari samlades 60 deltagare på SocFemAlts andra konferens, trots att de inte hunnit annonsera något. Nu planerar de en studentstrejk den 6 mars tillsammans med journalistfacket och studentfacket på Ekonomihögskolan i Moskva. 

– Psykiskt, fysiskt, sexuellt och ekonomiskt våld mot kvinnor måste kriminaliseras. Vi kräver kriscenter där kvinnor som flyr kan få hjälp – det finns inget sådant idag. Socialförsäkringar, pensioner och barnbidrag är jättelåga, vilket gör det mycket svårt att bryta sig loss från en våldsam man. Kvinnor har bara 30 procent av mäns löner. Vi kräver att minimilönen fördubblas från 2 till 4 euro i timmen.

– Lagförslaget vi kampanjar kring innehåller bland annat krav på att barnaga kriminaliseras, liksom skydd mot våld för de som vårdas i hemmet. Vi kräver att kravet på att man träffar en psykolog och en präst innan abort får genomföras, liksom krånglet med en skilsmässa, också avskaffas. En annan viktig del är att våldsamma män inte bara ska få straff utan också få behandling mot sitt kvinnohat. 

– En liberal i Duman, Oksana Pushkina, för fram det här lagförslaget. Det verkar som att det kan komma upp till omröstning, men då i en begränsad form. 

På världskongressenbeslöts det att alla ISA:s sektioner som driver kampanjer, nätverk och separata organisationer kring socialistisk feminism ska samarbeta på ett internationellt plan och lansera ROSA som ett internationellt nätverk för socialistisk feminism. Vi behöver kunna stödja varandra i kampen samt nå ut till andra grupper av feminister som kämpar, för att stärka både den socialistiska delen av kampen och den internationella koordineringen. En person som kommer att jobba med detta är Anja Deschoemacker med lång erfarenhet av bygget av den belgiska kvinnobyrån och på senare år bygget av ROSA i Belgien. I diskussionen med Taslima Ramazamova planeras det att belgiska ROSA ska skicka stöduttalanden till studentstrejken i Moskva den 6 mars, eftersom de planerar en liknande strejk på universitetet i Gent den 9 mars. 

– Det kommer bli en 24-timmarsstrejk som är förberedd ända sedan i september och som är en fortsättning på två års kamp för 14 euro (148 kronor) som minimilön, berättar Anja. 

ROSA samarbetar med fackföreningar och studentfacket på skolan och har haft aktioner varje månad. Framförallt är det kvinnor som jobbar i restaurangen som berörs. ROSA i Belgien har fått väldigt stor spridning bland annat för att de ordnat stora avdelningar på feministiska demonstrationer, såsom den 25 november, men också genom protesten mot extremhögerns sexism. ROSA släppte en video om den högerextrema misogyna professorn Jeff Hoeybergh som redan de första dagarna fick 1,5 miljoner visningar. 

– 8 mars i Belgien kommer att bli den största någonsin. Vi tror det kan bli 20 000 på riksdemonstrationen som paraplynätverket International Womens March ordnar i Bryssel. Huvudtemat är för socialförsäkringar, vilket också är en fråga som facken tar upp. Den 14 mars är det en protestdag över hela landet mot lönediskriminering. 

Det här var lite av all den feministiska kamp som diskuterades på världskongressen. I slutet av veckan avbröts förhandlingarna av ett glädjande besked. De tre ryska systrarna Chatjaturjan som stod åtalade för mord för att ha tvingats döda sin våldsamme far som misshandlat dem under hela uppväxten, och polisen som har vägrat att ta emot systrarnas anmälan, har efter mycket kamp som SocFemAlt varit delaktig i, fått åtalet omvandlat till självförsvar. Den feministiska kampen är på gång även i de mest politiskt patriarkala länderna och skördar framgång. ■

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content