ISA – En kämpande socialistisk international: USA

I en enorm valkamp i Seattle under hösten vann Kshama Sawant och Socia­list Alternative en historisk seger mot världens rikaste man, Jeff Bezos. Trots att Amazonchefen satsade miljontals dollar för att bli av med den enda socialisten i kommunfullmäktige kunde en imponerande gräsrots­kampanj få Kshama Sawant omvald för tredje gången. Offensiv träffade henne i Belgien för en uppdatering om de senaste händelserna efter valet.

Hur ser man på din valseger i Seattle och i resten av landet?

– Det är ingen tvekan om att det är en absolut historisk seger och att det har väckt arbetarklassens entusiasm i Seattle, nationellt och till och med runt om i världen. Det var vår tredje valseger, men detta var den verkliga striden, när kapitalisterna och eliten verkligen gjorde allt för att stoppa oss.

Redan från början av kampanjen insåg vi att detta skulle vara en kamp mellan vår vision om ”vår stad”, som arbetare som får staden att fungera har råd att bo i, och en stad som drivs av miljardärer. Vi visste att eliten skulle spendera miljoner för att stoppa oss, men vi visste också att vi kunde vinna – om vi var organiserade.

Efter valet har etablissemanget varit extremt frustrerat. De andra i kommunfullmäktige försöker filibustra oss – tre av våra motioner har återremitterats, något som inte är normalt.

Sedan valet har du startat ”Tax Amazon”-kampanjen. Kan du berätta mer?

– Vi började med ett organiseringsmöte med cirka 40 personer från progressiva fackföreningar, hyresgästföreningen och andra aktivister för att utarbeta ett förslag till resolution för en kampanj för att beskatta stora företag som Amazon, för att finansiera ett grönt program för att hantera den extrema bostadskrisen. Hemlösheten i Seattle är landets högsta (per capita).

Kampanjen inleddes i januari med ett massmöte med 500 personer, där den stridbara fackledaren för kabinpersonal, Sara Nelson, var en av talarna. Efter lanseringen har vi haft 300 personer på en aktionskonferens, ett sätt för vanliga människor att tycka till om förslaget till skatt och om hur kampanjen ska organiseras. 

Det lagförslag som vi föreslår skulle beskatta stora företag för att bygga offentligt ägda bostäder, och programmet skulle kopplas till en ny grön giv där nya hus skulle vara miljövänliga och energieffektiva. Programmet skulle skapa tusentals arbetstillfällen med löner som går att leva på och vi uppskattar att skatten skulle finansiera cirka 1 000 nya gröna hem varje år.

Och vad har reaktionen från etablissemanget varit på ditt initiativ?

– Naturligtvis skapar detta en ännu skarpare konflikt mellan arbetarklassen i Seattle och affärseliten. Seattle är känt som ett amerikanskt skatteparadis för storföretag och de kommer att försöka allt för att hindra att denna skatt införs.

Miljardärsklassen förstår att om arbetarklassen vinner en sådan seger skulle det skapa grund för ytterligare segrar. Det är därför varje reform är mycket svår att vinna under kapitalismen. Så det finns redan en mycket skarp konflikt.

Hur försöker de stoppa dig?

– Delstatslagstiftare har redan nu, både höger-demokrater och republikaner, försökt införa en lag som endast skulle tillåta små skatter på företag på countynivå.  Det skulle stoppa städer som Seattle från att införa skatter som den vi lägger fram. Det är skamligt att de lägger fram detta förslag.

Men det visar också hur oerhört nervösa de är och rörelsens enorma inverkan. Bostadskrisen är extrem, så stämningen är mycket stark till vår fördel och det finns ett enormt momentum bakom våra krav. Och det är inte bara arbetarklassen, även medelklassen står inför en situation där de knappt kan betala hyran.

Kapitalisterna förstår att detta medvetande, tillsammans med vår historiska valseger, utgör ett allvarligt hot mot dem.

Hur kan du få lagen godkänd? Kommer de andra i kommunfullmäktige att stödja förslaget?

– Vi kommer att försöka få till en folkomröstning, men för det behöver vi 22 000 giltiga underskrifter. Om en folkomröstning säger ja till skatten, kommer den att genomföras. På så sätt kan vi gå runt Seattles kommunfullmäktige.

Vi kommer också att lägga en motion till kommunfullmäktige, som ett sätt att ställa kommunfullmäktige till svars. Men vi tror att det kommer att behövas en folkomröstning för att få skatten godkänd. Flera av de så kallade progressiva i fullmäktige har redan angett att de inte kommer att stödja förslaget.

På nationell nivå dominerar det demokratiska primärvalet nyheterna. Socialist Alternative har beslutat att stödja Sanderskampanjen. Vad betyder det?

– Socialist Alternative är mycket tydliga med att arbetarklassen inte kan lita på det demokratiska partiet. Även om det finns skillnader gentemot republikanerna är de fortfarande bundna till Wall Street och kommer att vara ett hinder för radikal förändring. Så vi skulle vanligtvis inte stödja demokratiska kandidater. Men Bernie är ett oerhört viktigt fenomen. Han ställer upp som en demokratisk socialist och hans kampanj har fångat entusiasmen hos miljoner ungdomar. Vi måste inse att framtida kamp kommer att komma från dessa unga människor, en generation som kommer att ha det sämre än sina föräldrar.

Stödet till Sanders är en anklagelse mot hela det kapitalistiska systemet. Ekonomiskt ser vi en permanent kris där systemet inte kan skapa jobb som ger människor en anständig levnadsstandard. Ungdomar har tiotusentals dollar i studieskulder. Vi har en klimatkatastrof. Den händer just nu. Ungdomar är mycket medvetna om att deras framtid är i fara.

Det är kris i sjukvården. Medicare (sjukförsäkring) till alla är en extremt populär slogan. Bernies program förenar arbetare över det politiska spektrumet, även bland dem som röstar på Trump.

Sanders står för Medicare till alla, för en grön ny giv och för att avskriva  studieskulderna. Så vi stödjer Bernie, samtidigt som vi varnar för att det demokratiska partiet inte är på vår sida. De är djupt fientliga mot arbetarklassens intressen och kommer att använda alla smutsiga trick de kan för att se till att Bernie inte blir demokraternas presidentkandidat.

Vad händer om Bernie stoppas av demokraternas etablissemang? Vi tar också upp den frågan. Men först är det primärval och Socialist Alternatives medlemmar kommer att ge allt i kampanjen för Bernie – med dörr­knackning, bokbord och för att hjälpa till att få människor att rösta.

Om Bernie inte blir demokraternas kandidat anser vi att han borde ställa upp som oberoende kandidat i presidentvalet, både mot Trump och demokraternas kandidat. Vi för också fram tanken på att alla de tio­tusentals som är inblandade i hans kampanj ska samlas på en konferens för att diskutera en väg framåt. För oss är det uppenbart att oavsett resultatet av primärvalet så behöver vi ett nytt parti. Vi, arbetarklassen, behöver vårt eget parti.■

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content