ISA – En kämpande socialistisk international

av Per-Åke Westerlund // Offensiv

Revolter i världen och socialisters uppgifter dominerade världskongressen för International Socialist Alternative den 21 januari – den 1 februari. 
ISA är det nya namnet på CWI (Committee for a Workers’ International), den socialistiska international där Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen. 

Med närmare 100 deltagare från 27 länder erbjöd kongressen rapporter och analyser från alla kontinenter.
– Revolutionen i Sudan 2019 var den mest framgångsrika rörelsen i landets historia, med en tredagars generalstrejk och kommittéer som växte fram ur kampen. Många kvinnor stod i frontlinjen för rörelsen som fällde al-Bashir. Men militären är kvar vid makten och kampen fortsätter, berättade en kamrat från Sudan.
– Rörelsen i Hongkong har nu pågått i över ett halvår och skakat Xi Jinpings regim i Peking. Det är en ungdomlig rörelse som utmanat det brutala polisvåldet. 7 100 har arresterats, varav 40 procent är under 18 år. Coronaviruset leder nu till fördjupad kris för regimen, rapporterades på seminariet om utvecklingen i Kina, Hongkong och Taiwan.
På kongressens dagordning fanns diskussioner med förslag till längre uttalanden om utvecklingen i USA, Latinamerika, Mellanöstern, Afrika, Europa och i världen som helhet. De kommer nu att slutföras och publiceras.
Kongressen innehöll också diskussioner om kvinnokamp & socialistisk feminism och kampen för klimatet. Två hela dagar ägnades åt socialisters uppgifter, kampanjarbete och bygget av våra partier.
– Det var en optimistisk, stark kongress med flera viktiga inslag av förnyelse. Kapitalism innebär kriser på alla områden – klimat, ekonomi, krig, socialt. Antikapitalistiska stämningar ökar och intresset för socialistiska idéer och organisering, säger Kristofer Lundberg. 

År 2019 präglades av långvariga revolter och massprotester i många länder, främst i Latinamerika och Mellanöstern, men även i Frankrike. Diktaturer och regeringar satte in polis och militär för att behålla makten och försvara kapitalismen. I Iran och Irak har över 1 500 respektive 400 dödats.
Vändpunkten i klasskampen 2019 var också en avgörande förklaring till att en minoritet lämnade Committee for a Workers’ International mitt i en intensiv debatt. Politiskt var det en konservativ riktning som ignorerat och undervärderat den senaste ”nya” masskampen och frågor som klimatkamp, kvinno- och feministiska rörelser, antirasism och ungdomskamp. Samtidigt som de betonade arbetarnas kamp och fackföre­ningar, tappade de alltmer i kontakt även på detta område. 
Till skillnad från dem har majoriteten av medlemmar och sektioner i CWI framgångsrikt ingripit i kampen med ett kämpande internationellt socialistiskt program. I den globala klimatstrejken den 20-27 september nådde vår samordnade kampanj i 25 länder till 10 000-tals unga med flygblad och tidningar, och flera hundra ville ha fortsatt kontakt.
I valet i Seattle i USA besegrade Socialist Alternative världens rikaste man, Jeff Bezos. Storföretag spenderade 4,5 miljoner dollar för att besegra vår kamrat Kshama Sawant, men misslyckades. En massiv socialistisk gräsrotskampanj för att prata med människor på gatan och vid deras dörrar vann. 

På kongressen gavs många fler exempel på kampanjer och kamp där våra medlemmar och partier spelat en viktig roll. Det är denna majoritet som på det som var CWI:s 12:e kongress nu bytte namn till International Socialist Alternative, med sektioner och medlemmar i mer än 30 länder. ISA är en revolutionär marxistisk international, som organiserar och förbereder sig för de många striderna framöver. 
Vi står för internationell demokratisk socialism. En internationell planerad ekonomi med full demokratisk kontroll kommer att bana väg för fulla mänskliga rättigheter och jämlikhet som tillgodoser alla behov samtidigt som man tar hand om planeten.


Phemelo Motseokae (ISA Sydafrika) om världskongressen:

– Det var en verkligt bra kongress och tidpunkten kunde inte vara bättre. Så jag är mycket nöjd. Världen förändras väldigt snabbt och det gör medvetenheten också. 

– Kongressen gav inspiration och uppslag som vi i Sydafrika kan använda oss av.

– Särskilt nöjd är jag med diskussionen om den globala kvinnokampen. Socialism och feminism går hand i hand. Kampen för kvinnors frigörelse är kamp för att befria alla människor från kapitalismens förtryck.

– Det har varit entusiasmerande att träffa alla kamrater från andra länder. För Sydafrikas liksom andra länders arbetare och fattiga är internationell solidaritet en nödvändighet. 

Maria-Clara Ferreira, Jane Barros (ISA Brasilien):

– Det var en historisk kongress. Så sammanfattar Jane som sedan förut sitter i ISA:s (tidigare CWI:s) styrelse.

– Vi har haft en öppen debatt. Vi är kanske färre just nu, men det känns som att vi är närmare arbetarklassen. Frågorna har visat hur frågorna hör ihop, klimatkampen, kvinnokampen, arbetarkampen.

– Fortfarande är det ett problem att överbrygga språkfrågan.

– Viktigast var diskussionen om världssitua­tionen och hur vi ska forma den socialistiska feminismen ur en trotskistisk plattform. Utmaningen är att bygga en internationell organisation med konkret koppling till kampen.

Maria-Clara berättar att det var hennes första världskongress.

– Så det är lite svårt att jämföra. Det var många dokument som bidrar till att utveckla vår politik. Bygget av internationalen och kvinnokampen var viktigast för mig.

Vad ska ni göra när ni kommer hem?

– För oss i LSR är det en utmaning att bygga i Brasilien i Bolsonaros politiska landskap, men också vår roll i hela Latinamerika. Vi behöver orientera mer till ungdomar i kampanjer. Under hösten är det kommunalval och vi kampanjar med PSOL. Vi har två egna kandidater, en i Natal (nordöstra delen av landet) och en i São Paulo, säger Maria-Clara.

– Nu närmast blir det kampanjen inför internationella kvinnodagen under vår breda kampanj ”Våra liv har betydelse”. Samtidigt kommer det att vara mycket kamp i utbildningssektorn. Övergripande gäller för oss att i allt det här bygga en starkare organisation, avslutar Jane. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content