ISA – för en socialistisk värld

”På klimattoppmötet COP26 i Glasgow i november 2021 deltog drygt 300 ISA-kamrater i protester och demonstrationer”, berättade Andy Moxley (Foto: Natalia Medina).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Rättvisepartiet Socialisterna höll kongress den 3-4 december. En av punkterna på dagordningen var en rapport från vår international, International Socialist Alternative (ISA). Rapporten presenterades av Andy Moxley från ISA:s ledning.

–Det senaste året har kännetecknats av krig, global ekonomisk kris, klimatkris, uppror, strejker, samt kamp mot förtryck, högerpolitik, rasism och sexism på olika håll runt om i världen. ISA har varit och är delaktiga i kampen mot effekterna av ett kapitalistiskt system som är oförmöget att lösa de kriser som detta system skapar.
– Några exempel från ISA:s sektioner: På klimattoppmötet COP26 i Glasgow i november 2021 deltog drygt 300 ISA-kamrater i protester och demonstrationer. Vårt ingripande där har lett till att ISA nu har en aktiv sektion i Skottland med regelbundna möten och aktiviteter.

– I december 2021 lyckades ISA och vår sektion i USA, Socialist Alternative, stoppa en kampanj från högern och storföretag i Seattle för att avsätta Kshama Sawant, som sitter i kommunfullmäktige i Seattle för Socialist Alternative. En stor seger för ISA.
– I England, som upplever den största strejkvågen sedan 1978-79 med järnvägsarbetarnas strejk, postanställdas strejk och en kommande vårdarbetarstrejk i protest mot högerpolitiken, deltar ISA aktivt i kampen. Bland annat för man fram att de pågående strejkerna och protesterna måste samordnas och utmynna i en 24-timmars generalstrejk mot regeringen.
– I Belgien var det en stor strejk den 9 november, och de tre största fackliga federationerna har tagit initiativ till en landsomfattande demonstration mot prisökningarna, något som våra belgiska kamrater naturligtvis mobiliserar till.
– På Irland har ISA varit med och organiserat demonstrationer mot de ökade levnadskostnaderna.

– Protesterna mot regimen i Iran har lett till solidaritetsdemonstrationer i många städer. I Wien deltog exempelvis över 1 000 personer i vår demonstration till stöd för kampen i Iran den 25 november, som också är dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Flera ISA-sektioner anordnade demonstrationer och protester på den dagen.
– I Mexiko, Brasilien, Rumänien, Tyskland, Ryssland, Kina och i alla andra länder där ISA finns deltar vi i kampen mot det system som skapar ekonomisk kris, klimatkris och förtryck – för en socialistisk värld.


”Vi behöver bli större och starkare”

”Kapitalismen inte kan lösa varken den ekonomiska krisen eller klimatkrisen” (Foto: Natalia Medina).

Andy Moxley från International Socialist Alternatives (ISA) ledning var en av deltagarna på Rättvisepartiet Socialisternas kongress den 3-4 december. Offensiv fick en pratstund med honom i en av pauserna.

Hur ser du på den aktuella situationen i Iran?
– Det är en spännande utveckling i Iran. Nyss fick vi veta att den hatade moralpolisen verkar vara på väg att avskaffas. Detta är naturligtvis på grund av de pågående protesterna mot diktaturen. Landets chefsåklagare Montazeri ska ha sagt att ”sedlighetspolisen inte har något att göra med rättsväsendet”.
– Det har varit många protester mot regimen under åren, men det pågående upproret är det viktigaste på länge. Det förenar studenter och arbetare. Mobiliseringen mot regimen har stort stöd i landet och bland iranier i exil, och många solidaritetsdemonstrationer har redan hållits runt om i världen, och flera planeras.
– Nu måste kampen mot regimen gå vidare, där målet måste vara att störta regimen och hela systemet. För detta krävs bättre organisering och samordning av kampen.

Finns det likheter mellan protesterna i Iran och protesterna i Kina?
– Ja, absolut. Protesterna i Kina är de största sedan 1989. Båda regimerna är i grunden svaga, och trots stark repression kan de skakas av protester och uppror. Vi har sett detta även i Myanmar, Belarus och Sri Lanka. Det kan ta längre tid i Kina eftersom repressionen har varit mycket stark sedan 1989, men den pågående ekonomiska krisen som även Kina drabbas av gör att protesterna mot regimen kommer att öka.

Klimatmötet COP27 i Sharm el-Sheik blev ett bakslag för klimatkampen. Vad blir den viktigaste frågan nu för klimatrörelsen och för ISA?
– Det blir bara än mer uppenbart för aktivister inom klimatrörelsen att det behövs en internationell lösning på klimatkrisen och ett systemskifte. Det märks speciellt bland unga.
– Ukrainakriget har gjort att klimatfrågan har ”tagits bort från dagordningen”. Därför är det nu viktigare än någonsin att organisera en massrörelse tillsammans med fackföreningar internationellt.
– Det kapitalistiska systemet som hotar att förgöra planeten måste ersättas med en demokratiskt planerad ekonomi, ett socialistiskt samhälle.

ISA ska ha världskongress i början av 2023. Vad kommer att bli de viktigaste uppgifterna för ISA det kommande året?
– Att ta tag i den spirande medvetenheten hos unga om att det behövs ett annat system. Att kapitalismen inte kan lösa varken den ekonomiska krisen eller klimatkrisen.
– ISA behöver bli större och starkare, och vi behöver värva nya medlemmar som har varit aktiva i kampen på olika sätt. Det kan vara kamp mot rasism och sexism, fackföreningar som varit eller är ute i kamp, miljökamp och kamp mot förtryck och repression. Kort sagt kamp mot kapitalismen.
– Vi kommer också att förbättra och utveckla våra olika tidskrifter, och vi satsar på att vår kaderskola 2023 ska bli riktigt bra och skola våra medlemmar.
Anders Wemmert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content