ISA:s världskongress: Kamp, solidaritet och socialism

På ISA:s veckolånga världskongress samlades uppemot 100 delegater och besökare från närmare ett 30-tal länder (Foto: Natalia Medina).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

– Jag tyckte om alla diskussioner! Men några av de mer intressanta diskussionerna handlade om perspektiven kring kriget i Ukraina och om socialistisk feminism. Jag är glad att ha fått delta och lyssna på alla bra argument, säger Julia Chavez, 25 år från International Socialist Alternatives (ISA) brasilianska sektion LSR, efter att ISA avslutat sin veckolånga kongress den 30 januari-5 februari.

Kongressen var den trettonde sedan grundandet 1974 då ISA var CWI. På kongressen deltog uppemot 100 kamrater från närmare ett 30-tal länder världen runt.
På kongressdagordningen stod bland annat: En värld skakad av polykriser och masskamp, Ukrainakriget, socialistisk feminism, samt hur ISA och dess sektioner kan byggas. Vid sidan av dessa huvudpunkter genomfördes en rad mindre möten och träffar om arbetet i olika sektioner, ISA:s olika kampanjer och mycket, mycket mer.

Sedan den förra världskongressen i början av 2020 har världen genomgått en dramatisk förändring med början i pandemikrisen följt av kriget i Ukraina, intensifierat kallt krig USA-Kina och levnadskostnadskrisen.
Alla dessa förändringar har resulterat i att den gamla världsordning som formades efter stalinismens kollaps 1989-91 fallit samman och ersatts av ny kronisk instabil oordning. Hur ISA och dess sektioner ska svara upp mot dessa förändringar var det dominerande temat i kongressens diskussion och debatt.
Kvinnor, inte minst unga kvinnor, står i spetsen för den nya globala kampvågen som börjat svepa över världen. ISA:s del och bidrag i den kampen stavas socialistisk feminism samt, där så är möjligt, bygget av ROSA – en socialistisk feministisk kampanj som bildats av ISA-medlemmar och som med sin konferens i österrikiska Wien den 18-19 mars tar steget mot att bli en global kampanjrörelse.

Närmast siktar ISA mot den internationella kvinnodagen den 8 mars, som har alla möjligheter att bli en dag av stora demonstrationer och protester följt av ROSA-konferensen i Wien.
Offensiv 50 år är självfallet inte bara ett jubileum som RS/Offensiv firar utan även ISA och till festivalen i Stockholm den 22 april är kamrater från USA och England redan anmälda.
I år är det 100 år sedan Vänster­oppositionen formades med Leo Trotskij som förgrundsgestalt för att ta upp kampen mot den stalinistiska urartningen av Sovjetunionen som krossade den socialistiska demokrati som börjat byggas. Med bildandet av Vänsteroppositionen säkrades den revolutionära marxismens framtid i form av trotskismen som är ISA:s politiska grund.
I nästa nummer kommer Offensiv att spegla ISA:s trettonde världskongress mer utförligt i en rad artiklar och röster från kongressen.


Röster från kongressen: ”Ser fram emot att stärka vår international”

Julia Chavez, 25 år, LSR, (ISA i Brasilien)

Hur känns det att ha deltagit på ISA:s världskongress?
– Det finns en stark känsla av engagemang. Kongressen har varit väldigt viktigt för min personliga utveckling. Vi har mycket kvar att göra i vår sektion, och jag ser fram emot att stärka vår international.

Talade du själv på kongressen?
– Jag nämnde bland annat att vi ska lansera en socialistisk, antirasistisk, feministisk plattform inom kort. Den kommer att spela en nyckelroll för arbetarkvinnokampen. Jag talade också om personliga erfarenheter av partibygget, och satsningen som har gjorts nationellt och internationellt för att jag och andra nya, unga medlemmar ska utvecklas politiskt.

Vad händer i din sektion den närmaste tiden?
– På internationella kvinnodagen den 8 mars lanserar vi vår nya socialistiska, antirasistiska, feministiska plattform. Demonstrationerna kommer att vara väldigt inriktade på att helt okritiskt stödja president Lula, så vi kommer att föra fram våra mycket mer radikala krav och koppla dagens kvinnokamp till behovet av en revolution.

Eva Martin, 22 år, Socialist Party (ISA i Irland)

Hur känns det att ha deltagit på ISA:s världskongress?
– Det har varit en intressant och informativ kongress. Att få se och höra vad alla kamrater håller på med runt om i världen.

Var det någon särskild diskussion som du tyckte var intressant? Vad tar du med dig hem?
– Jag tyckte i synnerhet om diskussionerna om ROSA, den socialistiska feministiska kampanj som bildats av ISA-medlemmar, var intressanta. Diskussionen visade vilken potential som finns, att vi kan nå nya grupper av unga och ta tillvara på den ilska och oro som många unga idag känner.
– Vi behöver också bygga upp en socialistisk antikrigsrörelse och slå tillbaka mot den imperialism och sekterism som splittrar arbetarna.

Talade du på kongressen?
– Ja,­ jag talade bland annat om hur vi har arbetat med ROSA och socialistisk feminism i Nordirland. Att vi kan lyfta det socialistiska alternativet, politisera frågor och kämpa i arbetarklassområden, mot sekterismen, för ett bättre liv för alla.

Vad händer i din sektion den närmaste tiden?
– Vi jobbar på att årets 8 mars ska bli den mest radikala och beslutsamma demonstrationsdagen på åratal. Vi har sett en ökning av mäns våld mot kvinnor och könsbaserat våld.
– Fler och fler blir nu aktiva i kampen mot våldet, för det kan göra skillnad och faktiskt rädda liv. Många unga kvinnor känner att de måste ”Do or die” (ungefär ”gör något eller dö”).

Yassine, 30 år, ISA-medlem från Tunisien

Hur känns det att ha deltagit på ISA:s världskongress?
­– Det har varit väldigt intressant och viktigt. Jag har så många kamrater från så många länder som har berättat om sina ISA-sektioner och vilka frågor och utmaningar som finns.
­– Det mest intressanta var diskussionerna om ISA:s framtid.
– Jag talade om läget i Tunisien under en diskussion om det politiska läget i Afrika. Närmast planerar vi för demonstrationerna den 8 mars.
Intervjuer: Vilgot Karlsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content