Isfritt på Arktis under sommaren: en klimattippunkt är passerad

Isfria somrar på Arktis är oundvikligt, med katastrofala konsekvenser (Foto: CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

En av de förödande tippunkterna för klimatet är nådd och passerad. Klimatforskare menar nu att det är försent att rädda sommarisen på Arktis från att smälta, och att isfria somrar är ”oundvikliga” även om man skulle minska utsläppen dramatiskt. Resultatet är än värre och extremare värmeböljor och översvämningar.

De första isfria somrarna spås ske redan under 2030-talet, ett årtionde innan de beräknades inträffa med nuvarande trender. Hela 90 procent av avsmältningen är orsakad av vad de felaktigt benämner som ”mänskligt skapat global uppvärmning”; felaktigt eftersom det inte är människor som orsakar den globala uppvärmningen, utan det är storföretag, energijättar, den politiska och ekonomiska eliten – de allra rikaste i samhället – med mera som är ansvariga, och i grunden kapitalismen som system.
Den arktiska sommarisen har krympt med 13 procent per årtionde ända sedan man började mäta det 1979.

En allvarlig risk som detta för med sig är att antalet extrema väderfenomen, som värmeböljor, torkor, översvämningar, skogsbränder med mera, blir både fler och värre i omfattning. Allt större områden i världen kommer att bli obeboeliga: skördar slås ut, hem utplånas, och temperaturer som blir outhärdliga.
Dessutom är det en allt värre sötvattenbrist i världen. Floder, sjöar och akvifärer är antingen för förorenade för att använda sig av (och det är ett direkt resultat av att storbolag dumpar ut gifter och utsläpp för att det är billigare och lättare än att faktiskt ta hand om det; över två miljoner ton industriellt avfall och avloppsslam dumpas dagligen i vatten och åtta miljoner plastbitar dumpas dagligen), eller att de torkar ut som ett resultat av klimatförändringarna.
Enligt Världsnaturfonden kan så många som två tredjedelar av världens befolkning stå inför sötvattenbrist redan 2025 – och ekosystem i världen kommer att drabbas än mer. Redan idag drabbas 2,7 miljarder av vattenbrist minst en månad om året globalt.

Redan ifjol varnade forskare för att världen stod på randen till att överskrida flera katastrofala tippunkter. Och om det nuvarande, vinstjagande och utsläppande kapitalistiska systemet kvarstår kommer fler av dessa att passeras, med än värre och mardrömslika scenarier.
Endast en enad arbetarklassbaserad rörelse som kopplar an med klimat- och gräsrotsrörelser globalt utgör den kraft som kan dra i klimatnödbromsen och lägga grunden för ett samhälle som styrs utifrån behoven hos såväl människa som ekosystemen.
Det behöver kombineras med ett program för demokratisk kontroll underifrån över ekonomin, över banker och storbolag, över arbetsplatser och energibolagen med mera för att säkerställa att den så nödvändiga gröna omställningen genomförs. Och den kan bara genomföras med ett socialistiskt program.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!