Island: Röda studenter ställer krav

2009-01-29 15:21:38

foto: Kristofer Lundberg
Sigurdur Kari Árnason.

Róskva, röda studenter är en vänster-studentorganisation som samlar socialistiska studenter på universitetet i Reykjavik.
Róskva röda studenter är en organisation med allt från reformister till radikalvänster. De beskriver sig som en allians av socialt tänkande och har funnits i 20 år. De stödjer inte något politiskt parti i dagsläget och har ett hundratal aktiva på universitetet.
Offensiv har talat med Sigurdur Kari Árnason, en av dess kandidater i valet till studentfullmäktige.

– Under hösten har isländska studenter haft det otroligt svårt i och med den ekonomiska krisen som slagit mot landet. De som har lån i andra valutor har det ännu svårare, berättar Sigurdur Kari Árnason.

– Röda studenter menar att kampen for studenternas rättigheter är lika viktig utanför universitetet som på universitet. Det är politiska beslut som avgör framtiden för studenterna och då måste man också vara delaktig i den politiska kampen, säger Sigurdur.

– Vi försöker vara studenternas röst, säger han och fortsätter: När krisen slog till ville regeringen i december skära 2 miljarder isländska kronor (IKR). Efter protester och en skrivelse från Róskva röda studenter och studentfullmäktige där vi styrt i två år backade regeringen delvis. Vi kunde dock ha gjort mer tror jag, men det blev en nedskärning på 1 miljard IKR.

– När en ny regering nu troligen kommer att formeras mellan Gröna vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Progressiva partiet som är ett centerparti måste vi fortsätta att kämpa. Vi kommer att överlämna en kravlista första dagen regeringen är tillsatt, med studenternas krav, bland annat stopp på nedskärningar och mer resurser till utbildning. Vi vill ha en första klassens utbildning, det är extra viktigt nu i krisen då det inte finns några arbeten att få, säger han.

– Nu är det tid att visa färg for oss. Socialdemokraterna är inte fria från ansvar, de satt med i den förra regeringen. Vi i Róskva röda studenter är socialister, för oss spelar det ingen roll vem som sitter i regeringen. Om de inte genomför förbättringar för oss måste vi kämpa mot dem. Men vi hoppas de lyssnar på våra krav. En ny regering kommer kommer att vara under en stor press, de vill ju ha våra röster i nästa val som kommer att vara i vår. Vill de det så måste det till förändring, poängterar Sigurdur Kari Árnason.

– Det är historiska tider nu, säger Sigurdur. Islänningarna brukar inte ta till gatorna, men folket kom tillbaka gång på gång varje dag tills dess att regeringen lämnade in. Den konservativa högerregeringen är äntligen borta för första gången sedan 1991, men kampen måste fortsätta och vi hoppas studenterna kommer att ta en mer aktiv del i de fortsatta protesterna.

Sigurdur Kari Árnason hoppas i framtiden få se mer samarbete mellan studentorganisationen och arbetarklassen, framför allt fackföreningarna. En paroll som måste resas är Folket före pengar, avslutar han.

Intervju: Kristofer Lundberg i Reykjavik


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!