Israel: Häxjakt på universiteten

Israels kommunikationsminister Shlomo Karai vill fängsla medborgare som ”skadar den nationella moralen”. Foto: Hagar Cohen CC BY-SA 4.0

I skuggan av kriget i Gaza bedriver akademiska institutioner och studentorganisationer en farlig häxjakt på palestinska studenter och krigsmotståndare av alla slag. Socialistiska kamprörelsen (International Socialist Alternative i Israel och Palestina) står upp mot trakasserierna, och uppmanar till kamp mot förföljelsen och för att stoppa kriget.

Krigskrisen har orsakat chock, sorg och rädsla. Det har skapat en skarp polarisering och sociala medier översvämmas av nationalistisk uppvigling. Hittills har hundratals studenter och föreläsare satts upp på McCarthyistiska övervakningslistor. Palestinier avkrävs tystnad om regeringens hämndattack mot Gazaremsan.

Redan på krigets andra dag och den chockerande massakern i söder avstängde rektorn för universitetet i Haifa, Gur Elroy, som nyligen protesterade mot regeringens inskränkningar i demokratin, sex palestinska studenter. Rektorns agerande sporrade extremnationalistiska studenter på olika campus att upprätta listor över studenter som enligt deras uppfattning ”uttryckte stöd till fienden” på sociala media. De satte även press på studentföreningarna och ledningen för de akademiska institutionerna att gå med i häxjakten.

Ledningarna svarade på uppmaningen och publicerade brev där de uppmanar studenter att övervaka sina klasskamrater och rapportera alla uttalanden som ”uttrycker stöd till fienden”. Studentkåren vid universitetet i Haifa medgav detta offentligt: ”Ribban är lägre än någonsin och vi fördömer varje beteende som kan tolkas som att uppmuntra det palestinska folket och stödja terrorism. Yttrandefriheten, i våra ögon, är förminskad i en tid som denna!”.

Medan varje sympati för massornas lidande i Gaza tystas finns det judiska studenter som uppmanar till bestraffning och massmord på två miljoner människor utan att det vidtas några åtgärder. Bakgrunden är år av fria händer för rasister på campus.

Det här kommer att sprida sig. Den här veckan meddelade kommunikationsminister Shlomo Karai att han främjar nödlagstiftning, som kommer att göra det möjligt att fängsla medborgare vars publikationer ”skadar den nationella moralen”.

Mot bakgrund av krigets fasor är det viktigt att studenter och lärare tar ställning och uttrycker sitt motstånd mot rasism och häxjakt, och insisterar på rätten att kritisera regeringens agerande, som en del av motståndet mot ett fortsatt krig.

Som ett första steg i kampen initierade medlemmar i Socialistiska kamprörelsen på campus ett protestbrev till HEC, en organisation som representerar cirka 800 fakultetsmedlemmar, mot den politiska förföljelsen.

Det är nödvändigt att organisera studenter, lärare och forskare samt arbetare på campus, mot den politiska förföljelsen och mot krigets fasor. I detta syfte bör möten hållas för att diskutera konkreta proteståtgärder – inklusive påtryckningar på organisationerna som kräver ett slut på häxjakten, och ett krav från fakultetsorganisationerna att agera för att skydda fakultetsmedlemmar, mot nationalistisk politisk förföljelse. ■

Socialistiska kamprörelsen (ISA i Israel och Palestina)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!